25 Април 2024, 03:47 Днес (0) | Вчера (12)

Национален регистър ще отчита самоубийствата

28 Август 2013 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2013, 15:41
Булфото

Правителството прие Национална програма "Превенция на самоубийствата в България 2013-2018 г." и план за действие към нея

Национална прогарама ще отчита самоубийствата и опитите за самоубийства. Това съобщиха днес от пресслужбата на кабинета, след като правителството прие Национална програма "Превенция на самоубийствата в България 2013-2018 г." и план за действие към нея.

Основната цел на документа е да се намали честотата на опитите за самоубийство и на смъртността поради самоубийство. Според записаното в програмата честотата на опитите за самоубийство и на суицидната смъртност трябва да бъде намалена с 10%.

Програмата е насочена към професионалистите от помагащите професии и преди всичко към работещите в областта на здравеопазването, уточняват от кабинета.

В обхвата на програмата са и идентифицираните групи с риск за повишено суицидно поведение – хората, изразили намерения и направили опити за самоубийство, психично болните и с различни форми на дезадаптивно поведение (токсикомании и др.), ученици (10-18 г.), военнослужещи, служители на МВР, медици и др.

Дейностите по програмата предвиждат изграждане и поддържане на база данни за мониторинг на самоубийствата и опитите за самоубийство на национално и регионално ниво; оценка на ефективността и ефикасността на превантивните дейности; създаване и внедряване на информационна система за отчитане на задължителната регистрация на суицидните действия; предоставяне на регистрационния инструментариум и методика на съответните служби на МО и МВР с оглед унифициране на информацията за самоубийствата в страната. Планират се съвместни дейности с медиите на национално и областно ниво.

Очакваните резултати от изпълнението на програмата са задържане на сегашното ниво и понижаване на честотата на опитите за самоубийство и на суицидната смъртност с 10%, както и повишаване информираността на населението относно възможностите за укрепване на психичното здраве и позитивна мотивация, уточняват от правителството.

Финансирането на дейностите ще се извършва в рамките на ежегодно утвърждаваните средства по бюджета на Министерство на здравеопазването.

През март здравното министерство на служебния кабинет разпореди на регионалните здравни инспекции да изготвят конкретни програми и мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата. Това стана, след като само за два месеца през пролетта в страната бяха регистрирани шест случая на публично самозапалване. Първият подобен инцидент беше във Велико Търново на 18 февруари, като мъжът на 26 години почина от раните си.

 

Последва най-дискутираното за момента самозапалване - на 36-годишния Пламен Горанов във Варна, в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ и кмета Кирил Йорданов. Горанов също почина от раните си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив