27 Април 2024, 14:23 Днес (0) | Вчера (11)

Наш застрахователен учен защити научна степен "доктор на науките"

05 Юни 2023 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2023, 14:06
Сн. УНСС

Защитата на доц. Ирена Маркова е за застраховането на екологичните рискове и корпоративната сигурност

Доц. д-р Ирена Маркова защити успешно дисертационен труд за придобиване на научна степен "доктор на науките” на тема "Застраховане на екологични рискове в корпоративната сигурност на индустриалното предприятие" към катедра "Национална и регионална сигурност” при Университета за национално и световно стопанство. Изследването е в научното поле на професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност "Икономика и управление (отбрана и сигурност)". Научното жури беше в състав проф. д-р Цветан Цветков, доц. д-р Константин Пудин, доц. д-р Ивайло Беев от УНСС и външни членове - проф. д-р Йордан Христосков, проф. д-р Андрей Захариев, проф. д-р Станислав Димитров, проф. д-р Тилчо Иванов, съобщиха от УНСС. На защитата присъства и ректорът и ръководител на катедрата проф. Д-р Димитър Димитров и научният секретар на катедрата доц. д-р Нончо Димитров.
"Застраховането на екологични рискове е тема с дълбока обществена и социална значимост, все още обаче недостатъчно изследвана в застрахователната теория", изтъкна доц. Маркова в представянето на дисертационния си труд и подчерта, че обезпечаването на принципа за устойчиво развитие на икономиката на страната повишава ролята на екологичното застраховане и налага усъвършенстване и иновации на застрахователните продукти.   
"Функционирането на индустриалните предприятия в условията на турбулентна среда, под влиянието на редица вътрешни и външни фактори, определя поставянето на въпроса за повишаване на корпоративната сигурност. Проявлението на екологични рискове и нови заплахи в индустриалните предприятия от различните отрасли на икономиката е във фокуса на вниманието на корпоративния риск мениджмънт. Глобалните проблеми, свързани със замърсяването на околната среда, налагат стопанските единици да усъвършенстват своя риск мениджмънт в посока към провеждане на екологични оценки и предприемане на мерки за предотвратяване и минимизиране на последиците от екологичните рискове", се казва в експозето на доц. Маркова и още: "В условията на "зеления преход" стремежът на индустриалните предприятия е да повишават своята корпоративна социална отговорност, да усъвършенстват политиката по опазване на околната среда и да подкрепят мерките на Европейския съюз по пътя на икономика с нулеви парникови газове до 2050 г. Най-уязвими по отношение на замърсяването на околната среда са предприятията с опасно производство, каквито са действащите стопански единици в областта на атомната енергетика, химическата индустрия и пр."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив