28 Март 2024, 18:12 Днес (11) | Вчера (12)

Не бързайте да ремонтирате увреденото имущество преди да го види застраховател, съветва експерт

09 Юли 2014 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2014, 17:11
Булфото

Вижте си застрахователния договор, за да знаете ще получите ли обезщетение

Застрахователните компании работят на пълни обороти и с удължено работно време, за да приемат всички заявления за обезщетение след вчерашната силна градушка, при която пострадаха хиляди автомобили и бяха счупени стъклата на много сгради.

От снощи пред офисите се извиха опашки от чакащи да заведат щета пострадали. Хората се организираха и създадоха списъци и листи на чакащите.

Почти целият бранш обяви облекчени процедури за завеждане на щети и бързо изплащане на обезщетения. Офисите работят с удължено работно време, отворени са допълнителни пунктове, а някои застрахователи приемат заявления за щети във всички офиси, а не само в ликвидационните.

Както и вчера ИНСМАРКЕТ писа, важно е да се знае какви са условията по сключения застрахователен договор.

За да получат обезщетение, пострадалите трябва да имат застраховка "автокаско" - за автомобилите, както и имуществена застраховка - за дома. По застраховка "Гражданска отговорност" обезщетение заради градушката не се изплаща.

Секретарят на Асоциацията на застрахователните брокери Васимир Радулов посочи днес пред БНР, че всеки застрахован по "авкокаско" трябва да види какви точно клаузи има в сключения договор. Има договори, които касаят само кражби, и там няма как гражданинът да очаква обезщетение за щетите. Същото важи и за застраховките на жилищата, припомни Радулов.

Има различни начини за заявяване на обезщетения, посочи експертът и припомни: застрахованите имат възможност да получат възлагателно писмо, т.е. да получат обслужване във фирмените сервизи на съответните марки автомобили; имат възможност да получат обслужване в оторизирани сервизи, с които застрахователите работят; имат възможност да получат обезщетението при предявяване на фактура и сумата да им се преведе по сметката.

Ако застраховката е сключена през брокер, застрахованите трябва да го потърсят, за да им съдейства за предяваване на щетите. При неправилно попълване на заявлението това може да се отрази при обезщетяването, предупреди Радулов.

На въпрос покриват ли застрахователите щетите, когато застраховката се изплаща на вноски, Радулов каза: "Всеки застраховател има различна политика. Има застрахователи, които при заявена щета очакват да бъде изплатена цялата сума по застрахователната полица и след това обезщетяват. Има застрахователи, които това не ги касае".

В рамките на седмицата ще успеем да обработим всички заявления за покриване на щетите, категоричен е секретарят на Асоциацията на застрахователните брокери.

"Не бързайте да ремонтирате увреденото имущество от градушка", посъветва пострадалите Кольо Делев, член на УС на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ). Пред ТВ 7 той уточни, че преди да се предприемат каквито и да е действия, първо трбява да бъде повикан експерт, който да оцени увреденото имущество.
"Ако не можете да изчакате - например стъклото в спалнята е счупено, тогава снимайте щетата", посочи още той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив