28 Април 2024, 10:51 Днес (0) | Вчера (0)

Незастраховани са 86% от щетите от природните бедствия в Азиатско-Тихоокеанския регион

10 Юли 2023 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2023, 09:06

Общите икономически загуби в региона достигат 80 милиарда долара

Природните бедствия в Азиатско-Тихоокеанския регион доведоха до общи икономически загуби от 80 милиарда долара. Значителна част от щетите обаче не е застрахована – разликата между общите икономически загуби и това, което се покрива от застраховката, е 86%, сочи последният доклад на Aon за метеорологичното състояние на атмосферата, климата и природните бедствия. Рекордите в екстремните метеорологични условия, счупени през годината, подчертават продължаващата необходимост от приемане на ефективни стратегии за адаптиране и подобряване на системите за управление и предупреждение при бедствия.
Загубите от наводнения продължават да доминират като най-скъпата опасност за трета поредна година, представлявайки повече от 61% от общите загуби. Голяма част от загубите от наводнения са настъпили в Южна Азия, където застрахователното проникване остава много ниско.
Икономическите загуби в региона са с 35% по-ниски от средните и с 21% под медианата за 21 век. Застрахователните загуби достигат приблизително 11 милиарда щатски долара и са значително под средните (15 милиарда щатски долара), но тъй като статистиката е изкривена за различните години от 2011 г., загубите са с 18% по-високи от медианата. Приблизително една трета от загубите в региона са свързани с природни катастрофи в Австралия.
В Азия наводненията остават повтаряща се заплаха с годишни загуби, надхвърлящи 30 милиарда USD всяка година от 2010 г. насам. Пакистан, Индия, Южен Китай и Южна Корея отбелязват рекордни дъждове и значителни наводнения през 2022 г.  Загубите от тропически циклони за Азия и Океания са съответно със 75% и 91% под средните им стойности за 21-ви век. Това значително допринася за сравнително ниските загуби от природни бедствия за 2022 г. Броят на смъртните случаи от тропически циклони също е най-нисък от поне 66 години.
През 2022 г. Азиатско-тихоокеанският регион бе разтърсен от няколко големи земетресения. Бяха докладвани близо 2000 смъртни случая и общо поне 300 000 домове бяха повредени, най-вече от земетресенията в Афганистан, Пакистан, Индонезия, Китай, Филипините и Япония.
Мусонните наводнения в Пакистан имаха широкообхватно хуманитарно въздействие върху страната, като 1739 загинаха и над 33 милиона души бяха засегнати. Продължаващите въздействия се усещат чрез остро недохранване или болести, предавани по вода, като коремен тиф, диария и малария. Болниците бяха препълнени, тъй като хиляди здравни заведения бяха унищожени от наводненията. В обобщение на сезона на мусоните през 2022 г. метеорологичният отдел на Пакистан отбеляза, че валежите в цялата страна от юли до септември са били със 175% над средните.

77795

Азиатско-тихоокеанският регион продължава да е изложен на все по-нестабилни метеорологични условия, които отчасти се засилват от нарастващите ефекти от изменението на климата, включително рекордни температури, валежи, наводнения, суши, пожари, циклони и бури. Значителната разлика от 86% в икономическите и застрахованите загуби през 2022 г.  не само подчертава уязвимостта на общностите в региона, но и възможността за нови решения. Преодоляването на празнината в защитата изисква "всеобхватен подход", свързващ застраховането с правителствата, публичната политика и други източници на капитал за поемане на риск. С мащабни решения организациите могат да вземат по-добри решения за изграждане на устойчивост срещу все по-променливите рискове, свързани с климата. Иновативните продукти, като параметрично (пре)застраховане, могат да бъдат алтернативно решение за прехвърляне на риск за по-адекватно справяне с свързаните с климата рискови експозиции, както и за незастраховани или недостатъчно застраховани рискове, като същевременно допълват традиционните застрахователни програми. Катастрофичните облигации, макар и създадени, за да осигурят покритие след събитие за традиционните рискове, също така насърчават предварителните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, които ускоряват прехода към чиста енергия, като гарантират сигурност на средствата за справяне с въздействието на традиционните искове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив