19 Май 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (0)

Немският е сериозна бариера за имигрантите да си намерят работа

06 Октомври 2015 09:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 октомври 2015, 09:16
Под лиценза на creativecommons

В Германия, която изпитва сериозен недостиг на работна сила, езикът се оказва сериозна спънка, която пречи на германските компании да се възползват от вълната от имигранти от Източна Европа и Близкия изток

Германците не могат да се оплачат от липса на вицове за майчиния си език. Марк Твен и неговото есе "Този ужасен немски" е само един от многото примери за това. Общото настроение към езика е най-добре описано през 18 век. от английския литературовед Ричард Порсън: "Животът е твърде кратък, за да научиш немски".

Днес немският е много повече от повод за вицове. В Германия, която изпитва сериозен недостиг на работна сила, езикът се оказва сериозна спънка, която пречи на германските компании да се възползват от вълната от имигранти от Източна Европа и Близкия изток, пише "Ройтерс".

Миналата година страната се превърна във втората най-предпочитана дестинация за работа за мигрантите след Великобритания и Канада. Влошената икономическа обстановка в други страни членки на ЕС като Испания, Италия и Гърция накара жителите на тези държави също да потърсят късмета си в Германия. Предвид огромния поток от хора, бягащи от войните в Близкия Изток, миграцията към страната едва ли ще спре скоро.

При все това над 30% от германските работодатели, анкетирани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2013 г., заявяват, че причината да не наемат чужденци на свободните позиции са опасенията от възможните им затруднения с немския език. Владеенето му е и правно и културно изискване: макар гражданите на ЕС да се не нуждаят от работна виза за Германия, обикновено им се налага да говорят езика, за да преодолеят бюрократични препятствия като изпити за сертификати.

В някои сектори от германската индустрия английският е своебразна лингва франка (език, използван от хора с различни майчини езици, за да общуват помежду си). Така например немският рядко се използва в IT сектора. Във водещите германски компании като "Байер" например немска реч може да бъде чута из коридорите или в столовата, но работният език е английският.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив