06 Май 2024, 22:15 Днес (0) | Вчера (1)

Николай Попов подписа споразумение за възлагане на правомощия с кметовете на три общини

02 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи: 2
A+ A-

Споразумения за възлагане на правомощия подписаха днес в гр. Несебър Николай Попов, главен данъчен директор и изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и кметовете на Несебър - Николай Трифонов, на община Царево - инж. Петко Арнаудов и Иван Иванов - кмет на Малко Търново.

Правомощията са определени в ДПК и са свързани с приемането и обработката на декларации по Закона за местните данъци и такси, определяне и събиране на местните данъци и такси  и обслужването на гражданите.
Предоставянето на тези правомощия на общинската администрация ще повиши приходите в общинския бюджет и ще подобри ефективността при събирането на местните данъци и такси.
Общинските служители ще могат да изпращат съобщения до данъкоплатците, когато има допуснати неточности в техните данъчни декларации, а също и известия за дължимите суми. Сред правата на служителите на трите общини е издаването на удостоверения за данъчни оценки и за наличие или липса на данъчни задължения.
Определени от кмета служители ще могат да изпращат покани  и съобщения за плащане на непогасените в срок данъчни задължения по ЗМДТ, както и да оповестяват публично имената на некоректните платци. Установяването на нарушенията на закона за местните данъци и такси и налагането на наказания по реда на същия закон също ще става в общинската администрация е записано още в споразуменията. Разясняването на законодателните процедури и разглеждането на жалбите за бавност също ще се извършват в съответната община.
В споразумението е предвидено гражданите на Несебър да не посещават данъчната администрация когато искат да им бъде издадено удостоверение. Единственото, което е необходимо да направят е да упълномощят общинските служители да поискат документа от тяхно име. Удостоверението ще бъде издадено от данъчната администрация в Бургас и ще бъде изпратено по електронен път до общината в Несебър.
Данъчната администрация ще предостави компютърни системи, софтуер, бази данни и квалифициран персонал, издръжката на който ще е за сметка на общинските бюджет. Освен това ще оказва методологическа и експертна помощ на местната власт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Много тъпа работа е в малка община кмета да събира данъците
#1 | от Стоян | преди
Да не са ни малко бирниците случайно
#2 | от Георги Вълчев | преди
Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив