25 Април 2024, 23:47 Днес (14) | Вчера (12)

Новата година идва с нов Кодекс на застраховането

29 Декември 2015 15:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2015, 15:39
Под лиценза на creativecommons

Бурно обсъжданият и оспорван в много текстове както от експерти, така и от депутати Кодекс на застраховането, влиза в сила от 1 януари идната година

Това става факт, след като президентът Росен Плевнелиев издаде Указ за обнародването му, а Държавен вестник го публикува в днешния 102 брой.

Основните и най-оспорвани промени в новия закон засягат застраховката "Гражданска отговорност" за автомобилистите, която вече ще може да се сключва онлайн и без електронен подпис. 

Застрахователен договор може да бъде сключен от разстояние само по един от следните начини: в електронна форма, подписана с квалифицирани електронни подписи; на хартиен носител със саморъчни подписи на страните; чрез сайт в интернет, записаха депутатите.

При сключване от разстояние на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите чрез сайт в интернет на застраховател или застрахователен посредник, писмената форма се смята за спазена и без подпис на застраховащия, ако той е заплатил застрахователната премия или съответната вноска по нея чрез същия сайт, с кредитна или дебитна карта, издадена на негово име.

Застрахователят е длъжен в срок от три работни дни да предостави на клиента саморъчно подписаната застрахователна полица на хартиен носител заедно със стикер и сертификат "Зелена карта". В този случай подпис на застраховащия върху застрахователната полица не е необходим.

Договорът се смята за сключен от момента на получаването от застраховащия, чрез електронни средства, на потвърждението на застрахователя или застрахователния посредник, за сключването му. Влизането в сила на застрахователното покритие се уговаря изрично със застрахователния договор, но не може да бъде по-рано от 00.00 часа на деня следващ деня на сключването на договора.

Застрахователят и застрахователният посредник, който предлага застраховки по интернет, е длъжен да създаде интернет страница, която да отговаря на определени изисквания. Сред тях са на видно място да е оповестено наименованието и адресът на застрахователя и правното основание за извършване на дейността, цялата информация да е на български език и ползвателят на застрахователни услуги свободно да може да се запознае с всички условия по договора.

Единственият текст от новия Кодекс засяга обмена на информация и взаимодействие на Информационния център, който трябва да бъде създаден и поддържан от Гаранционния фонд с компетентните държавни органи.

Текстът от закона се съдържа в чл. 574 и ще влезе в сила от 1 юли следващата година.

Гаранционният фонд има половин година да изгради, а впоследствие и да поддържа електронна информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в това число за издаване на полици и предоставяне на електронни административни услуги.

Информационният център обменя информация с компетентните държавни органи, които регистрират моторните превозни средства в Република България; съществяват контрол по Закона за движение по пътищата; осъществяват контрол върху лицата, извършващи периодичен преглед за техническата изправност на пътни превозни средства и осъществяват контрол върху обществения превоз на пътници и товари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив