03 Май 2024, 02:10 Днес (0) | Вчера (13)

Новата система на здравното осигуряване в Кипър влиза в сила догодина

18 Февруари 2014 15:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2014, 15:30
Под лиценза на creativecommons

Въвеждането на новата здравна схема е единственото задължение по споразумението с тройката, което “виси” на Министерството на здравеопазването

Новата национална здравноосигурителна система в Кипър /т. нар. Общ здравен план, GHS/ ще се реализира на етапи постепенно, като се започне от средата на 2015 г., и ще бъде завършена окончателно в средата на 2016 г. 

Така пълното прилагане на новия план за здравно обслужване се отлага с една година и актуализираният срок бе записан като задължение на Кипър в споразумението с тройката. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Петрос Петридис. 

Въвеждането на новата система за здравно осигуряване в Кипър е едно от задължителните изисквания на тройката международни кредитори, част от меморандума, срещу който страната получи спасителен заем. Според договорените условия, Кипър трябваше да приложи новия здравен план през 2015 г. 

Готовността за това бе сред ключовите въпроси, обсъдени по време на третата оценъчна мисия на тройката на острова през този месец, в резултат на която правителството получи отсрочка от една година. Позовавайки се на неблагоприятните икономически условия в Кипър в момента, в резултат на кризата, здравният министър призна, че прилагането на новата схема по-рано ще предизвика допълнителни трудности. 

"За да продължим с плана, трябва да сме сигурни, че икономиката може да се справя, че ще бъдат избегнати всякакви рискове от краткосрочни високи разходи от прилагането на схемата", каза той. Като пример за потенциалните рискове и допълнителен негативен ефект той посочи факта, че незабавното прилагане на здравното осигуряване ще увеличи данъчното облагане, като ще предизвика по този начин понижаване на заплатите в Кипър с около 6.5%. 

В опит да се избегнат тези опасности, правителството е поискало позицията на различни международни организации, включително Световната банка, Световната здравна организация и Международния валутен фонд. Тяхното становище е, че прилагането на схемата на този етап, по време на сегашната икономическа криза, би било твърде рисковано и има "негативни социални и финансови последици", включително увеличаване на публичните разходи и въвеждането на нови данъци, посочи министър Петридис. 

Международните организации смятат още, че прилагането на новата универсална здравна схема може да увеличи значително публичните разходи за здравеопазване, което би било твърде болезнено за икономиката в момента. Новият план може да доведе и до сериозни проблеми на пазара на труда, който вече е под натиска на високата безработица, тъй като предполага увеличаване на данъчноосигурителната тежест. 

Чрез постепенното прилагане на Общия здравен план ще се гарантира неговата икономическа жизнеспособност, за което настоява тройката, подчерта здравният министър. Въвеждането на новата здравна схема е единственото задължение по споразумението с тройката, което "виси” на  Министерството на здравеопазването. Всички останали 15 разпоредби в неговата област са изпълнени, отчете министър Петрос Петридис.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив