01 Май 2024, 14:09 Днес (0) | Вчера (13)

Новаторска технология променя драстично цените на "Гражданската отговорност"

18 Ноември 2013 08:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2013, 14:26
Getty Images

Телематичното застраховане ще стимулира изрядните шофьори и ще намали ПТП-та, убедени са експерти

Новаторска технология е на път да преобърне света на автомобилните застраховки. Касае се за т.нар. "телематично застраховане" или "полица на километър".

Новата система преживява бум и работи в услуга и на застрахования, и на компаниите. Как действа тя?

В автомобила на застрахования  предварително се поставят активни датчици. Те събират информация за поведението на шофьора -  как тръгва и спира, как управлява колата си на магистрала и в града, как изпреварва, как завива и пр. Сред младежите е особено популярно т.нар.дрифтиране, а един застраховател няма как да знае за това поведение на клиента, докато тези датчици биха дали такава информация.

Своеобразният "биг брадър" отчита всички прегрешения и те лъсват до едно пред застрахователя. Така при следващото сключване на "Гражданска отговорност" шофьорът няма как да избяга от по-висока премия.
Съвестните водачи пък ще бъдат възнаградени с по-ниски цени на застраховката.

Технологията преживява истински бум на Запад, разказва пред ИНСМАРКЕТ Борислав Василев, управител на "Ауто3П България" ООД. В Европа се ползват няколко милиона такива устройства. Водещи страни са Великобритания и Германия. Технологията е особено предпочитана от младите шофьори във Великобритания и Германия, например, чиито застраховки обикновено са много скъпи заради липса на опит и натрупана застрахователна история. "Цената на застраховката за млад шофьор би могла да падне, примерно, с до 40% при начална цена от 3000 евро", отчита Василев.

По време на застрахователната конференция "Шофирането е и отговорност" Василев изнесе данни на консултантската група PTOLEMUS, според която към 2013 г. технологията има над 2 милиона клиенти, като пазарът на застраховките "плащане според шофирането" (PAYD) се очаква да нарасне 50 пъти до края на десетилетието. "Тогава телематично активираните полици ще генерират премии на стойност €50 милиарда на застрахователите, които са се възползвали от възможността. Когато повечето клиенти се възползват от него, то ще стане необходимост и задължение."

Друг мотив за активното използване на технологията е фактът, че тя влияе и на поведението на пътя. "В страните, където системата се ползва от години, е установено, че наблюдаваните шофьори са променили трайно своя стил на шофиране. Ще цитирам по памет данни, според които застрахователна компания, оперираща в Румъния, е отчела спад в щетимостта с 40-50% след монтиране на устройствата в сравнение с времето преди тяхното установяване на автомобилите. Разбирате, че това води след себе си и един още по-важен извод, а именно – че въвеждането на такива системи има директен и безспорен принос към намаляване на пътно-транспортните произшествия, а оттам – и до драстично намаляване на жертвите по пътя", подчертава експертът. Той е категоричен, че въпросът придобива не само икономически, но социален аспект.

Кой трябва да плати технологията – застраховател, застрахован или държава?
Има ли рискове за сигурността на информацията?
Как ще се промени застрахователната картина с навлизането на  IT технологиите?

Вижте в интервюто на Албена Алексиева с Борислав Василев ТУК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив