03 Май 2024, 13:58 Днес (0) | Вчера (13)

Нови мерки за икономии няма да минат през гръцкия парламент, увери Стурнарас

10 Януари 2014 15:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 януари 2014, 15:45

Има неща, които могат да станат, а също други, които не могат, казва финансовият министър, визирайки исканите от кредиторите съкращения. Ако сега вкараме в парламента едно такова искане в момент, когато безработицата е 27%, то няма да мине, посочва Стурнарас

Нови мерки за икономии няма да минат през гръцкия парламент, предупреждава финансовият министър Янис Стурнарас в интервю за британския в. "Файненшъл таймс".

В него Стурнарас критикува подхода на представителите на кредиторите на водените с Атина преговори и го определя като "максималистичен".

Парламентарното мнозинство на управляващата коалиция в Гърция е много слабо и за това трябва да сме много внимателни, изтъква той.

Интервюто идва дни преди завръщането на "тройката" кредитори в Атина, по всяко вероятност следващата седмица, за да преговарят във връзка с отпускането на следващия транш за Гърция.

Има неща, които могат да станат, а също други, които не могат, казва финансовият министър, визирайки исканите от кредиторите съкращения. Ако сега вкараме в парламента едно такова искане в момент, когато безработицата е 27%, то няма да мине, посочва Стурнарас.

Относно вероятността да се стигне до ново отписване на гръцки държавен дълг, министърът на финансите отбелязва пред "Файненшъл таймс", че въпреки намерението на МВФ да подкрепи един такъв сценарий, германският му колега Волфганг Шойбле го посъветвал да забрави за тази възможност.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас не очаква предсрочни избори в неговата страна преди насрочения за догодина вот за президент, предаде БТА.

По думите му постигането на растеж на националната икономика ще обезсърчи екстремистките партии и техните последователи, защото ще намали безработицата. Самарас отбеляза, че представителите на крайните политически организации, срещу които е предприето наказателно преследване, са в ръцете на независимото правосъдие.

Премиерът се позова на данни от проучвания на общественото мнение, според които мнозинството от гърците не желаят предсрочни избори.

Самарас добави, че за последното тримесечие на миналата година гръцката икономика е отчела растеж и изрази надежда тази посока да бъде запазена и през настоящата година. Той отбеляза, че рекордните приходи от туризъм през 2013 г. са били "дар" за Гърция и изрази надежда настоящата година да донесе нов рекорд.

Очакваме жертвите, които направихме досега - съкращения на над 50% от обществените разходи от 2009 г. насам, да бъдат справедливо отчетени от нашите международни партньори, заяви премиерът. Той настоя партньорите на Гърция да спазят ангажиментите си към страната така, както Атина е направила. Трудните дни вече са зад нас, виждам чашата наполовина пълна, пазарите реагират добре, обобщи гръцкият премиер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив