29 Март 2024, 12:26 Днес (6) | Вчера (11)

Ново здравно приложение излезе на пазара. Само за месец се похвали с голям интерес2

07 Март 2018 14:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2018, 15:11

Над 5000 души са свалили приложението, а над 200 медицински специалисти са отговорили на поканата да се включат в платформата

Здравните услуги стават все по-интересно място за новите технологии. По света дигитализацията навлезе в здравеопазването, а у нас направи първите си стъпки през последните няколко години. Месец след своя старт, създателите на уебсайта MedicHome събраха медии, за да обявят и първите резултати. "Обобщените данни надминаха очакванията ни, - посочи Филип Беърфус, изпълнителен директор и съосновател на MedicHome. - Амбицията на екипа беше да предложи виртуален кабинет 24/7, където хората да получават здравни съвети и услуги от медицински специалисти. Идеята на MedicHome е да промени здравното обслужване, като го направи по-бързо, по-достъпно и едновременно с това по-сигурно."

За месец от старта на сайта на 23 януари т.г. приложението е свалено над 5000 пъти, като по-малко от половината инсталации са били от София. Само за месец са дадени 1000 консултации от лекар – д-р Георги Кънчовски, ръководител на медицинския консултативен съвет, обяви Илонка Миткова-Чернас, оперативен директор на MedicHome. Активните потребители са 2000, като 20% от тях се връщат повече от 1 път в платформата. 60 на сто от запитванията са били от жени. Най-много са търсили услугите на виртуалния лекарски кабинет през почивните дни и след работно време. Средното време за консултация е 3-4 минути по един въпрос от несложен характер. За по-сериозните въпроси отделеното средно време е било около 10 минути. Половината от запитванията са били свързани с хронични заболявания от областите кардиология, неврология, УНГ, травматология, АГ, ендокринология; 5% от запитванията са били свързани със сезонните вирусни заболявания, 10% са били запитванията от област педиатрия и 5 на сто са били във връзка със състояния, гранични със спешните. Около 85% от онлайн консултациите през приложението са били напълно достатъчни за потребителите в него и им е спестило нуждата от физическо посещение на лекарски кабинет.
Филип Беърфус подчерта, че първата консултация винаги е безплатна, а цената на последващите ще зависи от това какво търсят клиентите – еднократна консултация, плащане в зависимост от ползване на услугата, абонамент и т.н. Идеята е една консултация да се придържа в диапазона под 5 лева. Приложението ще е безплатно за ограничен период от време. В близко бъдеще ще бъдат обявени и начините за ползване повече от веднъж на сайта: чрез предплатен пакет, чрез различни абонаменти или на принципа pay-as-you-go.
Идеята на екипа е да привлече както корпоративни клиенти, така и индивидуални потребители. Специалистите са готови да сътрудничат и с медицински застрахователи, стана ясно още на пресконференцията.

Над 220 лекари и други медицински специалисти са отговорили на поканата на екипа да се включат в платформата. Към момента клиентите могат да потърсят консултация с общопрактикуващи лекари, специалисти по детски болести или дерматология и венерология, или могат да получат второ медицинско мнение.
Илонка Миткова-Чернас посочи, че се нуждаят от експерти с опит и възможност да работят в интернет среда, като основно се търсят общопарктикуващи лекари и консултанти по вътрешни болести. Разчетите сочат, че един лекар при пълно натоварване може да дава по 15 консултации на час. Засега не се предлага посещение на лекари и сестри по домовете, но близките планове на екипа предвиждат пациентите да могат да откриват лекари на разположение за домашни посещения в техния район и да заявят преглед. В кратък срок се планира да бъде добавена още една функционалност: възможност за видеоконферентна връзка с медицински специалист. Сред краткосрочните цели на MedicHome е и привличането на рекламодатели в платформата.

Платформата е насочена и към хора с ограничени финансови възможности, и за състоятелни пациенти.

Екипът на MedicHome обобщи, че технологията никога няма да замени лекаря, но може да му помогне да бъде по-близо до пациента и от друга страна да даде на пациента свободата да бъде близо до своя специалист по всяко време, когато има нужда от това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив