28 Март 2024, 22:47 Днес (11) | Вчера (12)

Няма да ни глобяват за смяна на спукана гума

13 Август 2019 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2019, 10:04

Санкции обаче ще има, ако ремонтираме автомобила си сами

Ще ни глобяват ли за сменена на пътя гума или не? В поледните дни в общественото пространство се появиха множество тълкувания на публикувания за обществено обсъждане проектозакон за пътните превозни средства. Припомняме, според разпоредбата на член 98 "лице, което извършва ремонт и техническо обслужване в нарушение на изискванията на закона и подзаконовите нормативни актове, издадени въз основа на него, се наказва с глоба в размер на 500 лв.". Според чл. 68 от същия проектозакон "дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства може да се извършват от: физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или юридически лица по Закона за юридическите лица с нестопанска цел; лица, регистрирани по законодателството на държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство; учебни заведения по Закона за професионалното образование и обучение и Закона за висшето образование; министерства и други ведомства – за техните служебни пътни превозни средства. Дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства може да се извършват от посочените субекти след извършване на регистрация и издаване на удостоверение за регистрация".
Теди две разпоредби бяха изтълкувани, че ако шофьор спука гума на път и сам сложи резервната или пък ако си смени изгоряла крушка на фара, примерно, ще трябва да бъде санкциониран.
Според Малинка Бондаренко от СБА, е нормално да не бъдат глобявани водачи, които трябва да долеят течност в чистачките, да сменят перата на чистачките или да сменят спукана гума. "Предвижданите глоби са за тези, които съзнателно извършват ремонти пред блока или в градинката, сменят сами маслото и др."
И от Транспортното министерство обявиха, че "поставянето на резервна гума от водача няма да попада в обхвата на контрол, но ремонтът на спукана или скъсана гума ще попада в обхвата на контрол", уточняват от СБА.

Общественото обсъждане напроекта продължава до 19 август включително, а след това  ще влезе за обсъждане от съответните парламентарни комисии.
От СБА напомнят по-важните нови промени:
- Глоби за собственици на автомобили, които ремонтират колите си сами;
- Създаване на регистър за всички автосервизи;
- Задължителна 6-месечна гаранция на ремонтите;
- Глоби за нередовните сервизи между 1000 и 5000лв.;
- Контрол на автоморгите;
- Създаване на специален регистър на резервните авточасти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив