28 Юни 2024, 00:24 Днес (0) | Вчера (4)

Няма единна статистика за покритието на „Гражданска отговорност”

18 Май 2005 17:55 INSMARKET по статията работи: 2
A+ A-

Данните варират от 48 до 75 на сто, до средата на 2006 г. обхватът трябва да надмине 90%

Данните за покритието на „Гражданска отговорност”, обявени до момента от различни източници, се колебаят от 48 до 75 на сто. Големият диапазон се дължи на факта, че задължителната застраховка може да бъде сключвана за период по-малък от една година, обясняват застрахователни експерти. Така никоя статистика не отразява реалното състояние на пазара в рамките на едногодишен период.
Според официално обявените данни на Гаранционния фонд покритието на „Гражданска отговорност” в момента е 66%. Изискването на Европейската комисия е до средата на 2006 г. обхватът на задължителната застраховка да прехвърли 90 на сто. За да може да се разчита на точност на статистиката обаче трябва най-после да заработи единната информационна система на застрахователите. Сегашното ръководство на Гаранционния фонд обяви, че системата в частта й за „Гражданска отговорност” ще бъде готова до края на тази година, за да заработи ефективно от началото на 2006 г. Мандатът на сегашното ръководство на ГФ обаче изтече и се очаква най-късно в началото на септември 2005 г. новоизбраният Управителен съвет на АБЗ да гласува нов УС на фонда. Именно на този бъдещ Управителен съвет на ГФ ще се падне отговорността да пусне разработваната в момента информационна система. Дали бъдещото ръководство на фонда ще изпълни дадените от сегашния УС обещания, не е ясно.
Ясно е обаче, че се обмисля увеличаване на правомощията на Гаранционния фонд. По време на проведената в Министерството на финансите среща на представители на Агенцията за държавни вземания, КАТ, Комисията за финансов надзор, новоизбраното ръководство на Асоциацията на българските застрахователи и Управителния съвет на Гаранционния фонд със зам.-министърът на финансите Стамен Тасев е била обсъдена евентуална промяна на действащото законодателство. Целта е на фонда да се даде право да събира глобите за несключена „Гражданска отговорност”. В момента ГФ не може да прави това заради защитата на личните данни.  За да стане Гаранционният фонд „събирач” на глобите, трябва да бъде променен и Законът за събиране на държавните вземания. Необходимо е подобен текст да бъде включен и в подготвяния Кодекс за застраховане. Тези промени очевидно ще трябва да бъдат направени от бъдещото Народно събрание и ще могат да влязат в сила евентуално от началото на 2006 г.
Събираемостта на глобите и покритието на „Гражданска отговорност” обаче трябва да започнат да се увеличават по-рано. Затова участниците в проведената в Министерството на финансите среща са решили още от тази седмица „Пътна полиция” и Агенцията за държавни вземания да започнат активна кампания за събиране на наложените глоби за несключена „Гражданска отговорност”. Двете институции са се ангажирали да започнат да изпращат покани на хората, които имат издадени наказателни постановления. По закон санкцията за несключена задължителна застраховка варира от 100 до 500 лева, но повечето от издадените близо 9000 постановления са за суми от по 100 лева. Досега АДВ е събрала глоби общо за 36 000 лв., като за събиране чакат санкции за още около 209 000 лева. Събирането на една такава глоба струва на АДВ приблизително 12 лева, т. е. се оказва доста скъпо удоволствие. Затова участниците в срещата са били единодушни, че занапред тези санкции трябва да бъдат събирани от териториалните данъчни служби, където се плащат останалите налози.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

pokritieto e iasno kolko e - znae go всеки, който разбира от застраховане - то е определино в Наредба ... Колко от превозните средства имат обаче е друг въпрос. Не е лошо тези които пишат за застраховане, а и някои хора в Гаранционния фонд да разбират това
#1 | от Georgi | преди
“Обмислят увеличаване на правомощията на Гаранционния фонд” – ЩЕ ГИ УВЕЛИЧАТ !
“Със зам.-министърът на финансите Стамен Тасев е била обсъдена евентуална промяна на действащото законодателство” – ЩЕ ГО ПРОМЕНЯТ !
ЩЕ ПРОМЕНЯТ Закона за защита на личните данни, Закона за събиране на държавните вземания, ще се нагласи по желание и Кодекса за застраховането !
ЗАЩО НЕ И КОНСТИТУЦИЯТА !? От както “Гаранционният фонд” НЕ Е ВЕЧЕ “ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ”, а частна собственост, скъсаха се да се превиват “на осморка” и надзорници, и министри и институции!Скъсаха се да измислят начини за събиране на пари, включително и чрез угоднически разпространявани лъжи. Парата е хубаво нещо.Лошо е за тези, които я дават, от които я събират и не знаят в кой джоб отива ! Стикери, нова сграда, информационна система ( особено извън частта й за “Гражданска отговорност”, което никак не се връзва със Закона ) са само връхчето на айсберга, който ще остане скрит от погледа на обществото.Защото за “Гаранционният фонд” ВЕЧЕ НЕ ВАЖИ нито Законът за достъп до обществена информация, нито Законът за обществените поръчки, нито още десетина закона, имащи общо с държава, администрация и ОБЩЕСТВО!И ако обществото се държи в неведение, бумерангът на недоверието ще се стовари рано или късно точно там, от където е хвърлен! Това го знаем от близкото минало.
#2 | от Георги Бакалов | преди
Валидни за 16:10 27 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8297
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив