19 Април 2024, 11:16 Днес (6) | Вчера (11)

ОИСР поиска високи данъци за богатите американци

27 Юни 2012 10:17 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2012, 10:20

ОИСР предлага да бъдат премахнати някои данъчни облекчения за високоплатените лица при ипотечните лихви и здравните застраховки

 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва Съединените щати да възприемат политика, която да накара американците с по-високи доходи да плащат повече данъци, за да подпомогнат американската икономика, предаде Асошиейтед прес, цитиран медиите. 

ОИСР предлага да бъдат премахнати някои данъчни облекчения за високоплатените лица при ипотечните лихви и здравните застраховки. Препоръчва се също да бъдат намалени данъчните привилегии, които корпорациите получават, когато вземат заеми, за да правят инвестиции. Някои от идеите, зад които застава ОИСР, се подкрепят от администрацията на президента Барак Обама. 

Организацията, чиято централа е в Париж, също така одобри предложенията за професионална квалификация в бюджета на администрацията за 2013 година и похвали усилията й да разшири програмите за преобразуване на ипотеките като средство срещу изземванията (на жилища). ОИСР е склонна да подкрепи икономическа политика с ляв уклон. 

Организацията днес също така предупреди, че САЩ са изправени пред ендемична безработица и нарастваща разлика между богатите и бедните на фона на борбата срещу последиците от рецесията през 2007-2009 година, информира ДПА. ОИСР за първи път от две години прави внимателна оценка на американската икономика, установявайки, че паричната политика се движи в правилната посока, а създаването на заетост се е увеличило, отбелязва ДПА. Само че "дългосрочната безработица може би става структурна" без динамична реформа на образованието и системите за квалификация и по-голям акцент върху услугите за повторна заетост, за да се свързват търсещите работа с възможностите за работа, се отбелязва в доклада. 

ОИСР прогнозира, че безработицата ще остане на равнище 8 процента през 2012 година и ще се понижи само до 7,6 процента през 2013 година. За първи път от времето на Голямата депресия безработицата в САЩ е над 8 процента в продължение на над две години. По въпроса за неравенството в доходите ОИСР отбелязва, че данъците са останали непроменени за средната класа, но са намалели драстично за богатите, особено за онзи 1 процент, които печелят най-много пари. "Неравенството в доходите и относителната бедност (в САЩ - бел. ред.) са сред най-високите в ОИСР", се посочва в доклада. САЩ се нареждат четвърти отдолу нагоре по равенство на доходите сред членките на организацията, като само Турция, Мексико и Чили са по-ниско. Голямата разлика е увеличила разликата и в образованието и квалификацията на служителите в САЩ и е повишила бедността. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив