14 Май 2024, 02:46 Днес (0) | Вчера (12)

Общ надзор над застраховането, осигуряването и ценните книжа

12 Май 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

От началото на следващата година в страната ще действа общ надзор върху застраховането и пенсионните дружества.

Информацията беше потвърдена от няколко независими източника. Сега действа надзор върху застраховането, който е към Министерството на финансите. Има и Държавна агенция за осигурителен надзор (ДАОН), която е към Министерския съвет и част от функциите по дейността на здравноосигурителните дружества е разделена между Министерството на здравеопазването и ДАОН.
Предложението за създаване на общ надзор е политическо и идва от Министерския съвет. Работата по него обаче се води от работни групи в парламента, заявиха за "Дневник" източници от управляващото мнозинство. Новата обединена структура освен застрахователния и осигурителния надзор ще включва и сегашната Държавна комисия по ценни книжа (ДКЦК), която на практика представлява надзора върху капиталовия пазар. По този начин ще бъде създаден общ небанков надзор. Това няма да е прецедент в световната практика, където на много места има обединен контрол върху небанковите финансови институции. Със сигурност може да се твърди, че "Банков надзор" ще си остане в Българската народна банка, въпреки че лансираните точно преди година идеи от представители на НДСВ включваха в бъдещата обща институция и него, коментираха експерти.
Основен плюс след обединението е, че по този начин контролът върху частните дружества би трябвало да се улесни и съответно да стане по-евтин. В момента те имат едни и същи звена, изпълняващи сходна дейност, и е напълно логично те да се съберат в единно цяло. По мнение на експерти да се изпълни това няма да е много сложно. Все пак те не са кой знае колко големи структури и е напълно изпълнимо и реалистично от началото на следващата година да започне работа общата институция, заявиха финансисти.
Предвижда се в единния надзор да има както специализирани звена, които да работят върху специфични за съответната област (застраховане, осигуряване, капиталов пазар) проблеми, така и да се създадат комплексни звена, които сега се дублират при отделните надзори.
"Приемаме идеята много добре. Все пак ние, дружествата, сме потърпевшите от функционирането на отделните органи, защото ние плащаме за издръжката им. Освен че след обединението тя ще струва по-евтино на обществото, очакваме да се въведат и по-съвременни методи за пренос на информация", заявиха от пенсионните дружества.
Идеята по обединяването на надзорите вече е в почти избистрен и готов вид, твърдят източници от мнозинството. Първоначално е имало предложения здравноосигурителните дружества да преминат под контрола на застрахователния надзор. Това обаче бързо е отпаднало с идеята за обединяване на всички държавни структури, контролиращи небанкови финансови институции в страната.
"Знам за подготовката на такъв законопроект, но на този етап между различите надзори има само взаимодействие", заяви председателят на ДАОН Бисер Петков. От Държавния застрахователен надзор пък се въздържаха да дадат своята позиция по решението.
Обединяването на надзорите в обща структура не е изненада за пазара. След като през май 2001 г., още не встъпили във власт, от НДСВ в лицето на сегашния председател на бюджетната комисия Иван Искров обявиха намеренията си да влеят в едно действащите надзори. Макар повече от девет месеца след това да нямаше развитие по въпроса, в края на март се случи знаменателно събитие, което обаче премина в публичното пространство почти незабелязано. Тогава четирите надзорни институции - ДЗН, ДАОН, ДКЦК и "Банков надзор", подписаха меморандум за консултативен съвет по надзор върху финансовите услуги. Това бе първата стъпка в насока на обединяване на дейностите им. От началото на следващата година явно взаимодействието ще бъде между БНБ и новата общата надзорна институция.
Това няма да е първият път, когато в страната ще бъдат обединени държавни контролни органи. По време на правителството на Иван Костов беше направен неуспешен опит да се съберат в една агенция надзорът върху застраховането и хазартът. Тогава представителите на застрахователните компании не си спестиха укорите от това явно недомислено решение. Обединената агенция просъществува само няколко месеца, след което двете пришити с бели конци структури бяха отново разделени. Сегашното обединение на надзорите върху застраховането, осигуряването и на капиталовите пазари обаче е правилно и логично по мнението на експертите и ще е от полза за частните финансови институции.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив