28 Април 2024, 05:17 Днес (0) | Вчера (0)

Общият показател на бизнес климата за април се покачва с 2.4 пункта спрямо мартенското си равнище

29 Април 2005 11:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Строителните предприемачи очакват приток на нови поръчки през следващите 6 месеца

Общият показател на бизнес климата  за април се покачва с 2.4 пункта спрямо мартенското си равнище и достига дългосрочен максимум за периода от 1994 г. насам, съобщиха от НСИ. Това подобрение се дължи на по-благоприятната стопанска конюнктура в промишлеността, строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите.
През изминалия месец бизнес - анкетите на НСИ регистрират увеличение на баланса на оценките за производствената активност на промишлените предприятия, което е съпроводено с по-високи нива на поръчките от страната. За последните три месеца излишъкът от мощности се намалява, като средното натоварване на мощностите в промишлеността се покачва с 0.8 пункта и достига 64.5%. Положителни са и очакванията на стопанските ръководители от промишлеността за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца, което води до покачване на априлското равнище на съставния отраслов показател “бизнес климат” с 0.5 пункта. Прогнозите на мениджърите за износ през следващите три месеца са също оптимистични.
По отношение на продажните цени, промишлените предприятия не предвиждат увеличение.
През април повишеният оптимизъм в очакванията за бизнес състоянието през следващите шест месеца, покачва равнището на “бизнес климата в строителството” с 2.1 пункта спрямо март, достигайки дългосрочен максимум (43.6%) от 1994 г. насам.  Положителни са и оценките за настоящата строителна активност. Строителните предприемачи очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца (регистриран дългосрочен максимум в очакванията през април 2005 г.) и съответно повишена производствена активност. Същевременно анкетите отчитат и известно покачване на закъсненията в плащанията през последните три месеца. В сравнение с три месеца назад оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) са по-резервирани. По отношение на продажните цени в строителния отрасъл се отчитат по-високи инфлационни очаквания.
Показателят “бизнес климат в търговията на дребно” отчита повишение с 6.2 пункта, което се дължи на повишения оптимизъм по отношение на настоящото бизнес състояние на търговските предприятия на дребно и в перспектива. По мнение на търговците на дребно продажбите през последните 3 месеца са се повишили. Същевременно и очакванията по отношение на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите 3 месеца продължават да се подобряват.
В сравнение с март, през месец април съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 2.4 пункта. Анкетите отчитат силен оптимизъм за бизнес ситуацията в предприятията през следващите 6 месеца. Оптимистични са и очакванията за търсенето на услуги през следващите 3 месеца. Най-сериозен фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора на услугите, е конкуренцията, посочена от 58.2% от мениджърите.
Бизнес анкетите през април регистрират очаквания за покачване на цените в сектора на услугите. В транспортния отрасъл бизнес  климатът също се подобрява, сочат още данните на НСИ.

 


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив