30 Април 2024, 18:13 Днес (13) | Вчера (10)

Обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза

31 Декември 2021 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 декември 2021, 09:22

Актуализацията се налага заради новия щам на COVID-19 Омикрон, обяви Ангел Кунчев

Здравните власти обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19. Той ще бъде намален от 6 на 3 месеца. При ваксинирантие с "Янсен” този период ще бъде 2 месеца, тъй като това е препоръката на експертите. Актуализацията на сроковете се налага заради новия щам на вируса Омикрон, предаде Нова телевизия.
"Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от шест на три месеца. В Европа има всякакви схеми. Изследванията показват, че три месеца имат максимален ефект", обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
"Единствено за ваксината на "Янсен" този период ще бъде в рамките на два месеца. Това ще важи само за ваксинираните над 18 години", добави той.
Ето и одобрените от ръководството на Министерството на здравеопазването препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:
- При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
- Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
- Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
- иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.
Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.
Здравните власти взеха решение и за удължаване на срока за поставяне на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще получат такава и за месец януари.
"При личните лекари се появи информация, че заради необходимостта от 14-дневен интервал между противогрипната ваксина и бустерната доза няма как и двете да бъдат поставени в рамките на месец декемви", допълни Ангел Кунчев.
Удължена ще бъде и програмата за ротавирусна ваксина. Всички, които имат желание да имунизират децата си, ще могат да го направят.
Според епидемиолога, преподаващ в Лондон - д-р Петър Марков, фактът, че България е единствената страна в Европейския съюз, която още не е доказала Омикрон, е притеснителен. "Капацитетът за тестване, за генотипизиране в България не е много висок, т.е. ние нямаме ясна представа какъв е делът от случаите с Омикрон в България. Възможно е той да е доста висок”, каза той. Това означавало, че щом бъде официално потвърден, новият вариант ще стане доминиращ за по-малко от 2-3 седмици - колкото отне в други европейски страни. Данните от тях засега показват нисък процент на тежки случаи, но според д-р Марков това може и да не се повтори у нас. "Ние знаем, че вирусът е по-малко патогенен там, но при много високо имунизирано население”, коментира той.
Затова очакванията на медици са петата вълна да премине бързо, но пак да се стигне до липса на места в болниците. "Очаква ни бърза стръмно покачваща се вълна на Омикрон. В България капацитетът е силно ограничен, така че нашите граждани, които не се ваксинират, трябва да знаят, че може да има ситуация, в която не може да им помогнем, защото няма места”, заяви д-р Иван Колчаков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив