01 Май 2024, 07:03 Днес (0) | Вчера (13)

Около 7 млрд. долара са необходими в минния отрасъл за покриване на изискванията на ЕС

18 Август 2004 09:26 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Трите основни проблема пред минния отрасъл са Законът за подземните богатства, който е възпрепятстван от МРРБ, очакваните проблеми за бранша при присъединяването на България към ЕС и въпросът за стратегията и приоритетите на държавата към бранша.

Това каза инж. Петър Петров от Българска минна камара на пресконференция преди откриването на честването на Деня на миньора, което се отбелязва днес в НДК, цитиран от агенция "Фокус". “Необходимите инвестиции в отрасъла за покриването на изискванията на Европейския съюз по Глава “Екология” са около 7 млрд. долара”, каза инж. Петров. Преговорите са приключени без допитване до Българска минна камара и ние ще направим всичко възможно да се извърши преглед върху главата, за да можем да се запознаем с изискванията, които ЕС ни поставя, каза още той.
Най-големите проблеми на минния отрасъл са свързани с отпадъците, отделянето на вредните емисии във въздуха, както и отпадъчните води. Отрасълът не се ползва от предприсъединителните фондове на ЕС поради спъване на работата им от МРРБ, каза инж. Петров. Според него голям проблем са високите лихви, които поставят банките за ремонт на миньорските предприятия. В тази връзка инж. Петров съобщи, че камарата има уговорена среща с министрите на икономиката и финансите Лидия Шулева и Милен Велчев за постигане на споразумение,
Най-голям проблем в това отношение е високите лихви които ни поставят банките.
Основните минни находища в България в момента са “Каолин” АД – за добив на калоин и в Златоград, където се добива злато.
Най-големи инвестиции са направени в Златоград. Само за геоложки работи са инвестирани 7 млн. долара. Приоритет остава и проучването на находищата на газ и нефт в Черно море. Те ще бъдат доходоносни, но изискват много средства за добив на природните богатства, смята инж. Петров.
Той изтъкна като сериозен проблем и заплатите в отрасъла. 600 лв. максималната заплата в Благоевград за открита мина, а за подземните мини средната заплата е 240 лева, посочи инж. Петров и даде за сравнение страните от Европейския където, където в минния отрасъл средната заплата там е 2000 евро. Инж. Петров посочи още, че по отношение на работния процес трябва да се усъвършенства и минно-спасителна дейност, защото от Гражданска защита при злополука отказват да влизат в подземните мини.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив