30 Април 2024, 14:22 Днес (6) | Вчера (10)

Окончателно: 3.2 млрд. лева за здравеопазване през 2016 г.

01 Декември 2015 14:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2015, 14:55
Под лиценза на creativecommons

На извънредното си заседание днес депутатите приеха на второ четене и окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 г.

Той е с балансирано салдо като и приходите и разходите, планирани за следващата година, възлизат на 3.204 млрд. лева. 

Дебатите в пленарната зала се ожесточиха първо заради разпределението на средствата по направления, като БСП настояваше за повече пари за болниците, а ДПС - за извънболничната помощ. Параметрите в крайна сметка останаха непроменени след като мнозинството отхвърли предложенията за изменения на двете опозиционни партии.

Най-голямото перо по здравния бюджет за догодина траиционно остава болничната помощ с предвидени разходи за над 1.343 млрд. лева. Това е с над 60 млн. повече отколкото вписаните в тазгодишния бюджет. Увеличението в парите за здравеопазване за догодина като цяло е почти 130 милиона лева.

Други оспорвани точки в законопроекта бяха части от преходните и заключителните разпоредби, в които се посочва, че Надзорният съвет на здравната каса може сам да променя цени и договорености с партньорите на касата, също и за задължението на Регионалните здравноосигурителни каси да разпределят бюджети и да определят обемите по места. От БСП обявиха мярката за налагане на лимит на медицинските дейности, но министърът на здравеопазването Петър Москов я защити като обясни, че се определят обеми според характеристиките и потреблението на всяка отделна болница - каквато е била задачата на РЗОК и досега. 

По предложение на председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова в преходните и заключителните разпоредби беше записано, че същите обеми ще се определят от регионалните звена на НЗОК и по отношение на извънболничната помощ, както и за денталната.

"Като ви слушам не е ли по-добре да се прави здравеопазване по райони на съответните здравни каси, а нe по райони на МЗ. Така ще се спестят много пари от тези чиновници в София и в районните здравни каси, и тогава министерството ще разпределя обемите на база някакви принципи - исторически, политически. В който район са гласували повече за управляващите - за него ще има повече средства", заяви председателят на БСП Михаил Миков от трибуната след изказването на министъра. "В момента във Видинска област на глава от населението получават два пъти по-малко пари от съседната Монтанска област", даде пример той.

Според Миков текстове в закона за бюджета на касата за догодина, които дават право на служителите на регионалните каси да правят проверки в лечебните заведения стимулират корупцията. "Служителите на Здравната каса по ал. 2 на чл. 72 могат да извършват проверки на територията на цялата страна по заповед на управителя или на оправомощено от него лице. Ако едно частно здравно заведение се отчита редовно, на него няма да му се разпореди проверка, но ако едно здравно заведение реши, че може и да не се отчита, където трябва ръководителят на здравната каса, който е политически избран, ще му изпрати проверка докато не се научи да се отчита, където трябва", даде пример Миков. Предложенията на левицата да отпаднат и тези текстове, бяха отхвърлени. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив