23 Април 2024, 20:43 Днес (6) | Вчера (13)

Осигуреният да избира дали вноската му да се управлява консервативно или агресивно, предлага ДПС

07 Януари 2015 13:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 януари 2015, 12:58
Под лиценза на creativecommons

Осигурените за втора пенсия в частен фонд да могат да избират дали вноските им да се управляват консервативно или агресивно

Това предлага председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС), който беше социален министър в кабинета "Орешарски".  

В интервю за БНР Адемов коментира, че сега универсалните пенсионни фондове предлагат един и същи продукт, осигурените нямат възможност да избират кой вариант за тях е по-добър, а това не създава условия за конкуренция. При дълъг период на осигуряване агресивният модел на инвестиране ще донесе по-голяма доходност, макар и при по-голям риск, прогнозира той. Такава е и практиката в повечето европейски държави, аргументира се Адемов. 

Така председателят на социалната комисия повдига за пореден път въпроса за въвеждането на т. нар. мултифондове, за каквито пенсионните дружества настояват от десетина години без резултат. Досега са предлагани два законопроекта без да се стигне до приемането им. 

Председателят на комисията посочи, че се обсъждат и идеи за намаляване на таксите на пенсионноосигурителните дружества, така че да са достатъчни за издръжка на дружествата, но и да съответстват на интересите на осигурените. Според него сегашните 5% са прекалено много. 

Адемов обаче разкритикува идеята на Реформаторския блок за въвеждане на лични партиди към Националния осигурителен институт. До това предложение, макар и невнесено все още, се стигна след като ГЕРБ и ДПС гласуваха новите осигурени да могат да избират дали вноската им за втора пенсия да отива в частен фонд или в солидарния фонд на НОИ, а  досегашните клиенти на частните фондове да могат да прехвърлят еднократно парите си в НОИ. Като компромисен вариант Реформаторите развиха идеята да има възможност за прехвърляне от частния към държавния фонд, но да се запази индивидуалната партида, а не парите да отиват в "общия кюп". 

"Разбира се, че това може да се случи, но няма такава практика в нито една държава от ЕС. Преди години имаше такъв капиталов стълб в Казахстан, но те се отказаха от този вариант. Това ще бъде някаква иновация не само в България, но и в ЕС", коментира идеята Адемов.

Той изрази очакване, че до 31-ви март всички компоненти на пенсионната система ще бъдат преразгледани и на обществото ще бъде предложен достатъчно приемлив и съгласуван модел, който да дава ясна перспектива и прозрачност на компонентите, между които възраст за пенсиониране и стаж.  Адемов  подчерта, че е крайно време да има нов обществен договор и ново обществено съгласие, за да не променя всяко едно следващо правителство параметрите на  пенсионната система. Той напомни и че Европейската комисия е отправила препоръка за  финансова стабилност на пенсионната система, пенсиите да са адекватни и да се ограничи ранното пенсиониране. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив