18 Април 2024, 22:26 Днес (11) | Вчера (11)

От данъчни измами ЕС губи 200 млрд. евро годишно

26 Септември 2013 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2013, 15:37
Под лиценза на creativecommons

Най-скъпо на европейските страни струва изтеглянето на компании в офшорните зони. Заради тях икономиката на ЕС ежегодно губи един трилион евро, което е равнозначно на седемгодишен бюджет на цяла Европа

Европейският съюз губи финансови ресурси от манипулациите с данъците. Както изчислила Еврокомисията, през 2011 година заради нарушения основно при ДДС, ЕС загубил 1,5% от брутния вътрешен продукт – това са почти 200 млрд. евро.

Според проверката, страните трябва по-твърдо да реагират на такива престъпления и да опростят данъчните схеми със цел те да станат по-прозрачни.

Изследването е проведено в 26 европейски страни. Експертите констатират – ако се върне загубеното в резултат от манипулации с данъците, могат да бъдат решени всички финансови проблеми на Гърция, Португалия и Ирландия взети заедно. Гигантският недостатък се получил не само в резултат от престъпни схеми, а и напълно легалните начини за данъчни облекчения, както и загуби във връзка с корпоративни фалити, задържането на плащанията и грешки на финансовата отчетност.

В ЕС всяка страна самостоятелно установява ставки на ДДС. Съществува много минимален праг на основната ставка – не по-малко от 15%. Икономическата криза накара редица европейски страни да повишат ДДС. Ако в 2009 година средният размер на този налог в ЕС е бил на равнище 20%, то към 2012 година той вече скача над 21%. По този начин финансово нестабилната Гърция миналата година повиши ставката с 4% - до 23%, но от това не последва значителен ръст на постъпленията от ДДС. 

Както във всяка икономика, необходимо е по-прозрачно законодателство. Това особено засяга страните от Южна Европа. Страните са много, а фактически икономиката е една, съответно получава се някаква бъркотия. Ако имаше не само единна Централна банка, но и единно министерство на финансите, то ситуацията можеше да бъде по-добра. Ако се въведат единни фискални правила на играта навсякъде, то всичко ще бъде добре.

Най-скъпо на европейските страни струва изтеглянето на компании в офшорните зони. Заради тях икономиката на ЕС ежегодно губи един трилион евро, което е равнозначно на седемгодишен бюджет на цяла Европа.

За сега Европейският съюз е в началото на борбата с недостига на пари в банките. Европа трябва да опрости данъчните схеми и финансовата отчетност, което ще ги направи по-прозрачни. 

До края на септември Еврокомисията ще представи проект на единна европейска декларация за ДДС, в която ще бъдат установени по-твърди данъчни изисквания за всички страни на ЕС. От 2015 година ЕС може да създаде единна система за събиране на данъците на добавената стойност, като се започне с облагане в телекомуникационния сектор.

А за сега ЕС не бърза да започне борба с офшорните зони: няма единно мнение, как това да бъде ефективно направено за да не бъдат изгубени още по-големи данъчни постъпления.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив