28 Април 2024, 08:59 Днес (0) | Вчера (0)

Открива се процедурата за определянето на концeсионeр на морските ни летища

24 Септември 2004 15:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министерският съвет определи допълнителни критерии за допускането на кандидатите до участие в конкурса

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев обяви неприсъствения конкурс за определянето на концeсионeр на морските ни летища в Бургас и Варна. Той е председател на конкурсната комисия, която беше назначена от министър-председателя на Република България. На 24 август беше обнародвано Решението на Министерския съвет от 10 август за предоставянето на концесия за гражданските летища за обществено ползване в Бургас и Варна. Процедурата включва два етапа – етап на допускане до участие и етап на провеждането на конкурса. Конкурсната документация също е разделена на две. Първата част включва Правила за провеждането на неприсъствения конкурс, заедно с приложенията към тях, които са на разположение на всички заинтересовани страни. Във втората част се намират Изискванията към предложението, Информационен меморандум, Правен анализ на обектите на концесия и проектен вариант на Концесионен договор, които ще бъдат предоставени само на кандидатите, допуснати до участие. Компаниите, които имат желание да участват в процедурата по концесионирането на двете морски летища, могат да закупят “Конкурсна документация – част първа” срещу банков превод от 500 евро. Документацията се получава от дирекция “Концесии и управление на публичната държавна собственост” на Министерството на транспорта и съобщенията. Датата, от която може да започне закупуването на тази документация, е 1 октомври 2004 г. от 10 часа. Министерският съвет определи следните допълнителни критерии за допускането на кандидатите до участие в конкурса, които трябва да бъдат изпълнени едновременно:
опит на кандидата или на участник в обединението не по-малко от две години през последните пет години в дейности по управление и експлоатация на поне две летища, от които едно с пътникопоток, не по-малък от 2 млн. пътници годишно, и едно с пътникопоток, не по-малък от 5 млн. пътници годишно, както и летища поне в две различни държави. Когато кандидатът е обединение от търговци, участникът в обединението, отговарящ на допълнителните критерии за допускане, следва да притежава процент на участие в размер на повече от 50 на сто от капитала в търговското дружество концесионер през целия срок на концесията.
успешно реализирани през последните пет години от кандидата или от участник в обединението инвестиционни проекти в летища, надхвърлящи 100 000 000 евро;
финансова стабилност на кандидата, съответно на всеки участник в обединението, доказана с дългосрочен инвестиционен рейтинг от международно призната рейтингова агенция или с писмо от обслужваща банка.
Срокът за подаването на заявленията за допускане до участие в конкурса е до 17 ч на 12 ноември 2004 г. в деловодството на МТС. Заявления могат да подават български и чуждестранни физически или юридически лица, регистрирани като търговци, или техни обединения. Заявлението трябва да е писмено и към него да бъдат приложени документи съгласно чл. 12, ал. 2 от Закона за концесиите, както и документи за удостоверяване на съответствието с допълнителните критерии, определени от МС. До участие в конкурса се допускат само кандидати, подали своите заявления в срок, заедно с всички приложения към тях и които отговарят на допълнителните критерии, определени от Министерския съвет. Решението на комисията за допускане до участие в конкурса е писмено и се съобщава чрез връчване срещу подпис на заявителя или на упълномощено от него лице не по-късно от 3 декември 2004 г. Допуснатите до участие кандидати имат право да закупят “Конкурсна документация – част втора” срещу цена от 5 000 евро. За участие в конкурса фирмите трябва да внесат и паричен депозит в размер на 300 000 евро по банковата сметка на Министерството на транспорта и съобщенията. Предложения се подават само от допуснатите до участие кандидати, които са закупили “Конкурсна документация – част втора” и са внесли депозит за участие. Крайният срок за подаването им в МТС е до 17 ч на 7 март 2005 г. Конкурсната комисия ще отвори подадените предложения в 10 ч на следващия ден. Критериите за оценка за избор на концесионер включват:
-инвестиционно предложение с относителна тежест 40%, съдържащо инвестиционна програма, план за финансирането й и оценка на финансовия ефект от инвестициите върху  потребителите;
-бизнес предложение с относителна тежест 30 на сто, включващо следните компоненти – социален; за оперативна дейност и поддръжка; за безопасност и сигурност; екологичен; организационно-управленски и търговски план, както и план за преходния период;
предложение за концесионно възнаграждение с относителна тежест 30%.

Етапът на провеждането на конкурса приключва с доклад на комисията и проект на Решение на Министерския съвет за резултатите от него. Въз основа на този доклад МС самостоятелно ще прецени изложените в доклада на комисията обстоятелства и факти, както и направените предложения, след което ще приеме Решение за определянето на спечелилия конкурса участник.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив