29 Март 2024, 12:06 Днес (5) | Вчера (11)

Отново финансови проблеми налегнаха болниците

03 Август 2016 10:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2016, 10:38
под лиценза на creative commons

Пловдивската общинска болница "Св. Мина" не може да превежда заплатите на персонала си заради големи дългове, а вчера медиците излязоха на протест, съобщиха местни медии. Този месец персоналът ще получи едва 60 на сто от възнагражденията си. Проблеми с възнагражденията има и в областната болница във Враца.

"Не мога да ги спра. Когато станах управител, наследих дългове за над 3 млн. лв. Съкратихме всички възможни разходи, но имаме много запори от кредитори. Миналия месец общината ни отпусна 1 млн. лв., но те не стигнаха за покриването на всички задължения. И тези, на които не успяхме да платим, просто полудяха. Взимат си парите направо от сметките, по които ни плаща здравната каса", обясни управителят на "Св. Мина" д-р Галина Карауланова.

Тя иска от градската управа спешен нов транш от 1 млн. лв. Ако исканите средства не бъдат отпуснати, е възможно лечебното заведение да преустанови дейността си, предупреди Карауланова. Общинската болница в Пловдив от години има проблеми с дълговете си. През януари тя отново беше пред фалит, заплатите бяха спрени, а след това беше сменен и управителят, пише в. "Сега".

Проблем с изплащането на заплатите има и в областната болница на Враца, съобщи "Дарик". Преди седмица медиците са получили само половината от основните трудови възнаграждения. Няма и фиксирана дата, на която ще се преведат останалите пари, което доведе до брожения в болницата. "Искаме някой да излезе и да ни каже: Болницата е в такова и такова положение, заради това през следващите три или пет месеца ще получавате заплатите си така и така. И вече всеки да си прецени дали това го устройва или не", коментираха медици.

"Избягвам да давам коментари, защото не искам да се нагнетява повече напрежение нито във фирмите, нито сред лекарите. Не очаквах това, което видях в болницата. Това, което мога да кажа, е, че имаше запор от НАП, което означава, че са плащани заплати, без да са внасяни осигуровки. И това е една от причините за създалата се ситуация. Другия месец ще има заплати", обеща директорът на болницата Орлин Цветков.

Данните на здравното министерство сочат, че дълговете на болниците растат. 413.7 млн. лв. са задълженията на държавните болници в края на май, а преди година са били 355.4 млн. лв. Ръстът при общинските болници е по-голям. В края на юни техните дългове са били 95.3 млн., при 56 млн. лв. преди малко повече от година. Обяснението на директори е в твърдите лимити, налагани от здравната каса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив