02 Май 2024, 12:53 Днес (7) | Вчера (0)

Още гласове за промени в пенсионния модел

16 Март 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Пенсионната възраст за мъжете и жените трябва да се изравни и да се увеличи

Преди да се дискутира ново увеличение на възрастта за пенсиониране, е необходим анализ на постигнатото досега, защото условията за пенсиониране бяха принципно объркани още при приемането им през 2000 г. Това каза пред "Сега" Николай Николов, секретар по социалната политика на президента.
Според него първо трябва да се достигнат и осъществят условията, записани в Кодекса за социално осигуряване, и едва тогава да се мисли за нови критерии. В момента у нас жените се пенсионират на 58 г., а мъжете на 63. До 2009 г. пенсионната възраст за жените да стане 60 г.
Кодексът въведе смесица между точковата система за пенсиониране и условието за постигане на възрастта, а за България по-добра е чистата точкова система, смята Николов. Така, ако един мъж е натрупал 100 точки (формират се при сбор на трудовия стаж и възрастта) и вече има 41 години трудов стаж, но е на 59 г., ще може да се пенсионира, без да е нужно да чака да навърши 63 г. Никъде по света не е постигната финансова стабилност на пенсионната система чрез механично увеличаване на възрастта, добави Николов.
Основателно е искането пенсионната възраст между мъжете и жените да бъде изравнена, но това също трябва да стане постепенно, коментира експертът. При чиста точкова система автоматично ще се стигне и до такова изравняване.
Пенсионната възраст за мъжете и жените трябва да се изравни и да се увеличи, но след като се проведат изследвания за демографската картина в страната, каза пък зам.-шефът на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. "Наясно съм, че до изборите този проблем няма да бъде решен, но след това трябва да се обсъди на експертно ниво", заяви той.
Демографската картина у нас ще се утежни още повече след 2007 г., когато много млади хора ще напуснат страната, а смъртността ще нараства. Това налага да се мисли още отсега по проблема за пенсионната възраст, коментира зам.-шефът на БСК. Засега обаче няма ясна схема как през годините и с колко ще нараства възрастта за пенсиониране. "Постепенното увеличение на пенсионната възраст ще доведе и до увеличение на пенсиите", обясни Тебеян.
По повод публикация в "Сега" от вчера пък камарата уточни, че не е изразявала официална позиция за увеличаване на пенсионната възраст до 67 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив