28 Март 2024, 23:20 Днес (11) | Вчера (12)

Падането на данъчната тайна щяло да роди шпионаж и корупция

19 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Фирмите не очакват проблеми, но не вярват, че системата ще проработи

Идеята да се разшири достъпът до данъчните досиета ще създаде условия за корупция и предаване на данни на конкурентни фирми смятат работодатели. Според тях прекалено широк кръг от хора ще имат достъп до търговските тайни на фирмите и има реална опасност тя да бъде разкрита на конкурентите. "Би трябвало достъп до такава информация да разрешава съдът, както е и сега", каза зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян."Имаме доверие на финансовото министерство, защото показва добри резултати, но в този случай съм скептичен", коментира намерението шефът на Съюза на работодателите Васил Василев. Според него информацията от данъчните досиета можела да се използва за изнудване на фирмите. Той прогнозира, че тази мярка може да доведе до разширяване на корупцията в институциите, които ще имат достъп до досиетата.
Според шефа на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев падането на данъчната тайна ще е гигантски ход на правителството срещу сивата икономика и за подобряване на бизнесклимата. Той подчерта, че чуждите компании се чувстват некомфортно с данъчните ни закони, и даде за пример "Петреко", водила 6-месечни битки да си върне данъчен кредит. От ОМV коментираха за "Сега", че подобна промяна няма да промени работата на компанията в България.
Според Института за пазарна икономика предлаганите промени са безсмислени от гледна точка на преследване на престъпниците. "Сегашната законова уредба предоставя възможност за преследване както на "данъчни престъпници", така и на "други престъпници", доказателства за чиято вина могат да се намират и в данъчните им досиета", твърдят хората на Красен Станчев.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Това, което предлага правителството, е стъпка напред по отношение на членството ни в ЕС, коментира за в. "Сега" Юрий Николов, шеф на "Горубсо"-Мадан. Не виждам вариант тази система да се приложи ефективно в близките 3-4 г. Докато не заработи Агенцията по приходите, промените ще са формалност. И сега всеки познава районния прокурор, шефа на полицията и т. н. Пък и за хората с връзки, данъчната тайна отдавна не е тайна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив