29 Март 2024, 03:17 Днес (0) | Вчера (11)

Пакетът „Климат-Енергетика“ ще бъде основна тема на два Съвета на ЕС

11 Юни 2014 17:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2014, 12:45
Под лиценза на creativecommons

Правителството одобри проектите на позиции на България за участие в две заседания на Съвета на министрите на ЕС – по околна среда и по енергетика

На 12 юни в Люксембург европейските министри, отговарящи за околната среда, ще проведат ориентационен дебат по пакета от мерки относно опазване чистотата на атмосферния въздух, представен от Европейската комисия през декември м. г.

По отношение на предложението за директива за ограничаване на емисиите във въздуха на определени замърсители, изпускани от големи горивни инсталации, България счита за приемлива заложената гъвкавост по отношение на обхвата на инсталациите и предложения график за привеждане в съответствие на съществуващите инсталации.

В същото време, страната ни има сериозни притеснения във връзка с някои от предложените норми за допустими емисии, постигането на които ще бъде невъзможно без прилагането на скъпо струващи мерки. България поддържа позиция, че е необходим различен подход и различни изисквания за допустими емисии към инсталациите в зависимост от тяхната мощност.

По отношение на предложението за директива за намаляване на националните емисии, България подкрепя намаляването да става на етапи, но е за по-различен от предложения от ЕК подход. Считаме, че първо трябва да се приложат таваните за годините след 2020 г., определени с Протокола от Гьотеборг, а на следващ етап – да бъдат определени тавани за времевия хоризонт от 2030 г.

На вниманието на министрите на околната среда ще бъде Съобщението на ЕК "Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката за периода от 2020 до 2030 г.". От началото на годината Съобщението е предмет на обсъждане на различни формати на Съвета на ЕС – околна среда, енергетика, конкурентоспособност, икономически и финансови въпроси.

Темата е неизменна част и от дневния ред на Европейския съвет. В отговор на поставените от Гръцкото председателство въпроси, България ще посочи като сектори със значителен потенциал да допринесат за намаляването на емисии на парникови газове енергийната ефективност и отпадъците, а като сектори, поставящи сериозни предизвикателства – земеползването, промените в земеползването и горското стопанство, както и транспортният сектор.

България ще изрази позиция, че е необходимо да се ревизират действащите правила за безплатно разпределение на квоти за емисии на парникови газове с цел подпомагане модернизацията на енергийния сектор и намаляване рисковете от рязко покачване на цените на електроенергията.

В рамките на заседанието се очаква министрите да постигнат политическо споразумение по предложението за промени на Директива 2001/18/ЕО относно възможността за държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на тяхна територия. България подкрепя компромисния текст на Гръцко председателство, който дава адекватен отговор на всички поставени от нас въпроси и създава солидна правна база за налагане на забрана на национално ниво за отглеждане на ГМО на територията на държава-членка въз основа на ясни процедурни правила. 

На 13 юни 2014 г. в Люксембург ще се проведе заседание на Съвета на министрите на ЕС по енергетика. Основните теми, които ще бъдат разгледани, са свързани с няколко важни инициативи – предложението за директива за изменение на Директива 98/70/ЕО относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и за изменение на Директива 2009/28/ЕО за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници, доизграждането на вътрешния енергиен пазар през 2014 г. и Съобщението на Европейската комисия относно европейска стратегия за енергийна сигурност. Също така, министрите ще обсъдят и Съобщението на ЕК "Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката за периода 2020 - 2030 г.".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив