28 Септември 2024, 11:29 Днес (0) | Вчера (0)

Парите от "Армеец" влизат в бюджета

20 Юли 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Последният етап, до който достигна сделката за ДЗИ, бе да се договори как да се процедира с парите, платени за дъщерната компания "Армеец".

Сумата, получена от продажбата й, най-вероятно механично ще бъде извадена от сметките на държавния застраховател и ще бъде прехвърлена в бюджета. В тази посока вървят преговорите между екипа на Агенцията за приватизация и кандидат-купувача на ДЗИ - фирмата "Контракт" ЕООД, научи в. "БАНКЕРЪ".

На 1 юли "Контракт" ЕООД подаде единствената оферта за покупка на държавния застраховател, след като "Алианц" и "Чешка Поищьовна" се оттеглиха от наддаването. Както е известно, "Армеец" бе продадена три месеца по-рано и в сметките на ДЗИ влязоха 4.3 млн. лв. - цената на 93.3 на сто от капитала на дъщерното дружество.

Според предварително обявените условия на конкурса за ДЗИ, кандидат-купувачът трябваше да избира между прехвърляне на парите, получени за "Армеец", в бюджета, или да увеличи стойността на офертата си за ДЗИ с размера на сумата, платена за армейския застраховател.

Очертава се цената от 20.5 млн. евро, предложена от "Контракт" ЕООД за 80 на сто от капитала на държавния застраховател, най-вероятно да остане окончателна, твърдят запознати с преговорите. Това е обтегнало отношенията в екипа на Апостол Апостолов, който ръководи сделката, защото агенцията първоначално настояваше за цена от 30-35 млн. евро. Посочената горна граница, до която са посочили, че са готови да стигнат кандидатите, е 60 млн. лв., или около 30 млн. долара. Тя обаче едва ли ще бъде достигната, коментират участници в преговорите.

В бизнеспрограмата си кандидат-купувачът "Контракс" предвижда да инвестира в ДЗИ 11 млн. лв. за следващите пет години и да запази работещия в момента средносписъчен състав на персонала от 720 души. В програмата е посочено още, че компанията "Интерамерикан", която е собственост на международната групировка "Юреко", ще бъде консултант на "Контракт" при управлението на ДЗИ.

Експерти твърдят, че в момента се обсъжда програма за реорганизация на клоновата мрежа и структурата на заетостта на държавния застраховател, за да станат по-ефективни. Все още обаче било рано да се говори за каквито и да е конкретни намерения.

За първите пет месеца на тази година ДЗИ е реализирал брутен премиен приход в размер на 8.3 млн. лева. Към края на март премиите, които отчита "ДЗИ- Общо застраховане", са 26 млн. лева. Към първото тримесечие на 2002 г. държавният застраховател се нареди на трето място след "Булстрад" и ЗПАД "Алианц България" и държи 11.85 на сто от пазара.

Ако преговорите с "Контракс" приключат успешно до две-три седмици, фирмата трябва да получи активите на държавния застраховател. До края на септември останалите 20 на сто от капитала на ДЗИ ще бъдат пуснати на фондовата борса, където ще се продават срещу компенсаторни записи. Идеята за тази стъпка бе лансирана още в началото на предишната приватизационна процедура, но първоначално се предвиждаше по този начин да се продават до 30 на сто от капитала на държавния застраховател.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив