06 Май 2024, 04:11 Днес (0) | Вчера (1)

Парламентът въведе трудовия договор за един ден

01 Юли 2015 12:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2015, 12:24

Ползването на платения годишен отпуск може да се отлага и за следващата година, решиха депутатите

Парламентът въведе трудов договор за един ден с промените в Закона за социалното осигуряване. Срещу промяната се обявиха депутатите от БСП с мотива, че това ще бъде против правата на сезонните работници, предаде БНР.

Еднодневният трудов договор ще се сключва за краткотрайна сезонна работа с работник или земеделски стопанин. С един работник може да се сключват трудови договори за не повече от 90 дни в една календарна година, приеха депутатите.

Според депутатите от БСП, промяната е безсмислена. Михаил Миков коментира: "Това не е никакъв трудов договор. От него не произтичат никакви последици. Не може да има трудов договор за един ден. Това е абсурд. Неслучайно от него не са предвидени никакви социално-осигурителни последици. Това е обикновен граждански договор, който го съкращава лековато на трудов договор. Това е някакъв правен абсурд. Няма никаква пречка да се сключва граждански договор за такъв тип краткотрайни отношения по полагане на труд. Още повече, че няма и последицата социално осигуряване".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също отправи критики:"Над 90 процента от този трудов договор няма белезите и елементите вече на трудов договор. Той става нещо между граждански договор и трудов договор. Вместо да се постигне този положителен ефект, ще има точно отрицателен ефект".
Колегата му Валери Симеонов подкрепи самата промяна:"Най-сетне сме свидетели на нещо, което взема страната и на работодателите. Аз като работодател, ако имам нужда от работа, която да се свърши за два дена, защо трябва да се ангажирам с изплащането на съответните осигуровки за пет дена и да наемам, да сключвам договор за пет дена".

Според депутатите от ГЕРБ, промените ще работят и в полза на работодателите, и на работниците.

Хората, които работят в селското стопанство, също ще са по-защитени сега с този текст, заяви и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин:"Дали тогава, когато се наемат хора, които са на социални помощи и не сключват договори, за да не си загубят социалните помощи, това е по-малка експлоатация. Държавата има ли интерес - да има, защото по тези договори предварително се плащат всички осигуровки. Работещият има ли интерес - има, разбира се. Той е осигурен, за пенсия му се брои, има осигурителен стаж".

Ползването на платения годишен отпуск може да се отлага и за следващата година, решиха депутатите. Когато отпускът е отложен до края на календарната година, работодателят е длъжен да осигури неговото ползване през следващата, но не по-късно от шест месеца. Парламентът реши, че неизползваният размер на платения годишен отпуск може да се ползва от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив