20 Април 2024, 05:33 Днес (0) | Вчера (10)

Парламентът одобри стратегията за продажба на "Булгартабак"

10 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Със 112 гласа "за", 81 "против" и 18 "въздържал се" парламентът одобри стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг", която предвижда раздържавяване на дъщерните дружества на холдинга поотделно.

Със 112 гласа "за", 81 "против" и 18 "въздържал се" парламентът одобри стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг", която предвижда раздържавяване на дъщерните дружества на холдинга поотделно.

"Само ако има политическа воля може да се извърши успешна приватизация", коментира по-рано през деня вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева от парламентарната трибуна по време на обсъждането на стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг" АД. "Заявявам категоричната воля на правителството да продаде "Булгартабак холдинг"", допълни тя.

"Стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг" АД дава общата правна, икономическа и социална рамка на раздържавяването на холдинга. С нея се цели да се продадат всички дружества на холдинга, към които има интерес от страна на стратегически инвеститори, да се осигурят максимални парични постъпления от приватизацията, да се ускори развитието на цигарения и тютюневия сектор, да се запази определено равнище на заетост, както и да се подобри инвестиционния климат в страната", посочи Шулева.

"Успешна приватизация на групата "Булгартабак холдинг" АД е възможна само чрез самостоятелни сделки за продажба на отделни дружества", каза още тя. По думите й Агенцията за приватизация може да бъде упълномощена да извърши сделките, но те могат да се реализират и от "Булгартабак холдинг". Лидия Шулева отбеляза, че в "Булгартабак холдинг" вече е въведена двустепенна система на управление на дружеството.

"Надзорният съвет на холдинга включва двама вицепремиери, двама министри и един заместник-министър като този състав гарантира политическата ангажираност и отговорност за приватизацията", поясни тя. Вицепремиерът уточни, че Надзорният съвет на холдинга ще одобрява всички процедури по продажба на дялови участия и активи на дружеството и ще се отчита пред Министерския съвет. "Надзорният съвет ще определя консултант, който ще подготвя приватизацията на дружествата, ще взима решение за продажба като методите ще бъдат конкурс, търг и публично предлагане. Той ще одобрява процедурите за продажба, договорите и сключените сделки, като приходите от продажбите ще остават в холдинга, а в държавния бюджет ще постъпват парите от дивиденти", уточни тя.

"Управителният съвет на "Булгартабак холдинг" е оперативният орган, който осъществява стопанската дейност на дружеството и изпълнява решенията на Надзорния съвет за преструктуриране и подготовка на сделките за продажба на дъщерните дружества", коментира вицепремиерът.

"Стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг" предвижда държавата да поеме своята отговорност за изпълнение на социалните ангажименти, а инвеститорът - тази за бъдещето на предприятието", заяви Шулева.

Според Шулева сред причините за провал на приватизацията на холдинга е липсата на консенсус между политическите сили, както за преструктурирането на отрасъла, така и за мястото на "Булгартабак холдинг" на развиващите се международни пазари. "Досега държавата се опитваше да прехвърли социалните си ангажименти към потенциалните купувачи, а те имат своята цена и тя е милиони. Няма стратегически инвеститор, който да се съгласи на подобни условия, освен ако не успее да свали драстично цената на сделката", допълни тя.

"Представители на световните тютюневи компании "Филип Морис" и "Бритиш американ табако" декларираха, че новият начин на приватизация на "Булгартабак" отговаря напълно на техните намерения, и когато сделките бъдат открити, те ще вземат участие в раздържавяването на дружествата", допълни Шулева. Тя посочи още, че стратегическите инвеститори са заявили, че са впечатлени от новото отношение, което правителството има към инвеститорите. Тя съобщи, че сред заявилите интерес за участие в конкурса за избор на консултанти до този момент са "Сити банк", "Джей Пи Морган", "Морган Стенли", "Кредит анщалт".

По време на дебатите от ОДС заявиха, че новата стратегия противоречи на Закона за приватизацията, защото в стратегията се регламентира продажба на дъщерните дружества, а не на холдинга като цяло. Според депутатите от ОДС стратегията е изпълнена с противоречия и юридически неиздържана.

Атанас Папаризов от Коалиция за България отбеляза, че приватизацията на дружеството засяга не само производството, преработката и търговията с тютюн, но и тютюнопроизводителите, които изобщо не се споменават в стратегията. "Да забравим за тютюнопроизводителите би било непростима грешка", коментира той. Папаризов каза, че той лично, а може би и цялата ПГ на Коалиция за България, ще се въздържат при гласуването. "Пораждат се съмнения, че можем да потънем в една непрозрачна процедура", допълни той. Според Михаил Миков от левицата с такъв тип сделка се отива към елиминирането на агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив