19 Април 2024, 20:36 Днес (10) | Вчера (11)

Парното скача с до 25 на сто от януари

05 Октомври 2021 09:13 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 октомври 2021, 09:16

Цената на газа на европейските пазари превиши $1200 за 1000 куб. м. Не всички топлофикации у нас могат да минат от газ на мазут

Парното ще поскъпне с 20-25 на сто от януари при сегашния ръст на цената на природния газ, прогнозират енергийни експерти, цитирани от "Монитор". "Никога у нас не е имало увеличение на цената на природния газ с 36% от един месец за друг. Цената на синьото гориво плюс цената на въглеродните квоти образуват 80% от стойността на цената на парното. Ако то поскъпне с по-малко от 20% от януари, това ще е повод за радост", съобщи пред Нова телевизия енергийният експерт Боян Рашев.
Междувременно цената на газа на европейските пазари превиши 1200 долара за 1000 кубични метра, сочат данни на специализираната борса ICE.
Ноемврийските фючърси на хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия за първи път достигнаха 1200,36 долара за 1000 кубични метра, или 99,99 евро за мегаватчас, съобщиха световните агенции.
Точно заради това Боян Рашев посъветва топлофикационните дружества у нас да си напълнят мазутните стопанства, за да могат да преминат на резервното гориво, колкото и да е мръсно, като алтернатива на скъпия газ.
Проверка на "Монитор" обаче показа, че не всички топлофикации в страната могат да минат от газ на мазут. На резервно гориво може да премине столичното парно, което е най-големият консуматор на природен газ в България, както и дружествата във Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново и Плевен. Парното в Пловдив обаче няма такава възможност.
"По закон можем да работим на мазут не повече от 10 дни в рамките на една календарна година. Ако обаче правителството разреши, този срок може да се удължи", съобщи за "Монитор”, пресаташето на столичната "Топлофикация" Елизабет Павлова.  В момента цената на мазута е значително по-евтина от газа - 1223 лева за тон. За подгряването му преди минаването на алтернативното гориво технологично са необходими поне 2-3 дни, припомниха от дружеството.
Цената на топлоенергията ще расте. Това прогнозира директорът на ТЕЦ - Сливен инж. Павлин Костов пред БТА. Причина за това са растящите цени на горивата и въглеродните емисии. От дружеството се опитват да договарят дългосрочно доставки на местни лигнитни въглища и на внос от Русия, за да може да се осигури баланс на цените.
"При изгарянето на фосилни горива се генерират въглеродни емисии. В Европа те подлежат на търговия и цената им е екстремно висока. Търговията с тях трябва да се спре за тази зима или цените трябва да паднат”, коментира в тази връзка Боян Рашев.
"В България има достатъчно газ, защото нашите потребности са малко. Липсата на газ и въглища се наблюдава в Западна Европа”, добави експертът.
Според него спирането на търговията с въглеродни емисии може да стане с решение на ЕК."Тя обаче се прави на ударена по този въпрос. Още от юли знаем, че има огромен проблем с газа и тока, но никаква реакция няма", добави той.
На въпрос дали газът ще надуе цената на тока, Рашев отговори, че поскъпването на синьото гориво се отразява върху нея поради факта, че България е част от европейския пазар, но то няма кой знае какъв принос за стойността на електроенергията. Тъй като в Гърция много голяма част е вързана с газа, както и в Италия, Румъния, а ние изнасяме много ток, той ще поскъпне и у нас, обясни още Рашев.
Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим през следващите 3-4 месеца, защото във всеки един продукт има енергия. Това прогнозира Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българската стопанска камара пред БНР.
"Когато говорим за газа, там е много по-леко, защото е очаквано, може да бъде калкулирано. Имаш представа в каква посока се върви. Затова бизнесът у нас не говори за газа толкова много, колкото за поскъпването електроенергията", допълни още Антон Петров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив