01 Май 2024, 13:52 Днес (0) | Вчера (13)

Пациентски организации: Държавата подписва смъртната присъда на 1.5 млн. българи

17 Юли 2014 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2014, 14:40
Под лиценза на creativecommons

От средата на септември Националната здравна каса вече няма да има пари за лекарства на всички пациенти с хронични заболявания в България

От средата на септември Националната здравна каса вече няма да има пари за лекарства на всички пациенти с хронични заболявания в България. Това са 1.5 млн. души, които са с издадена и подписана смъртна присъда от държавата, заради недостатъчната актуализация на бюджета, която се кани да одобри.

Предупреждението идва от представителите на всички големи пациентски организации в България, които заедно се обявиха срещу действията на правителството и депутатите, след като по-рано днес парламентарните комисии по здравеопазване и по финанси приеха ревизия на бюджета на касата с 225 млн. лв.

Кой определи точно този размер на актуализацията, при положение, че предвиденият дефицит в касата до края на годината ще е поне двоен. И защо парите, които се отпускат са разписани като целеви (200 млн. за болници и 25 млн. за онкоболни), въпреки че дефицитът засяга еднакво и останалите направления (за домашно лечение и медицински консумативи), пита Иван Димитров от Българския пациентски форум. Представителите на пациентите отправиха критики към министъра на финансите Петър Чобанов, който не успя да обясни как са направени разчетите за актуализацията по време на обсъжданията в парламентарната комисия вчера. 

Как може да се обмислят милиарди левове за спасяването на банка, а да не се отделят още 100 млн. лв. за здравната система, която е най-значима за населението, допълни и Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. 

Според представителите на пациентите изчерпването на средствата за лекарства в средата на септември, както сочат разчетите на самата каса, действително ще застраши живота на огромна част от българите. Това са хора, които живеят благодарение на лечението си и често пъти то е непосилно скъпо, уточниха организациите. В тази група са хората с най-разпространени болести като диабет, онкологични и сърдечно-съдови проблеми, също и тези, които ако не се лекуват бързо ще се инвалидизират - например с множествена склероза и ревматоидни заболявания. Тук са и всички хора с редки заболявания, чиито терапии струват хиляди левове на месец и няма как да плащат сами.

Лекарствата за хронично болните 1.5 млн. българи излизат по около 50 млн. лв. на месец. По принцип практиката в условия на дефицит досега е била последните два или един месеци на годината да се изплащат в началото на следващата година, но сега с натрупването на двоен период от септември това ще постави пред колапс цялата мрежа - от аптеките, през доставчиците до фармацевтичните компании, обясниха от бранша. Няма такава фирма, която да издържи на натиска за цели четири месеца, затова достъпът на пациентите до необходимите им медикаменти ще се ограничи.

Заедно с това с новото правило за лимит на броя изпълнени на ден рецепти, съвсем скоро ще започнем да виждаме опашки пред аптеките, предупредиха още защитниците на пациентите. Те са категорични, че правилото трябва да отпадне, както и че тези проблеми нямаше да съществуват, ако за здравеопазване се отделяше като цяло по-голям бюджет - в порядъка на 6% от БВП, както е в страните за пример. 

На въпроса дали обмислят протести, Хасърджиев от НПО заяви, че и без специална организация през септември пациентите ще излязат на улицата, когато започнат да умират защото нямат достъп до лечението си. Димитров от БПФ пък обяви, че в момента се търси начин държавата да се даде под съд за геноцид над гражданите си, защото занемаряването на здравната система не е нищо друго. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив