05 Май 2024, 14:16 Днес (1) | Вчера (0)

Пациентски организации и сдружения призоваха да се игнорират лимитите за лечение

16 Май 2014 13:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2014, 14:13

Постановление №94, с което Министерски съвет наложи лимит, до който здравната каса да изплаща изпълнените дейности на болниците, е незаконно и трябва да се отмени незабавно

С него не може и не трябва да се съобразява никой. За това призоваха сдружения на болниците и пациентски организации днес, като се обединиха срещу промените в методиката на финансиране на лечебните дейности и кризата в здравеопазването. 

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, правителството се е опитало да скрие постановлението, като го е приело ден преди великденските празници и е обнародвано ден преди гергьовденските. В апела за отменянето му участват още Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите и Български пациентски форум, както и Асоциацията на работодателите в здравеопазването, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници. Вчера за същото настоя и Българският лекарски съюз. 

В постановлението се посочва, че надлимитната дейност по правило няма да бъде заплащана, освен по изключение с решение на Надзорния съвет на НЗОК и само ако не надхвърля бюджета й. Бюджет за тези дейности обаче така или иначе не е предвиден, така че вероятността болниците да получат средствата за свършената си работа над лимита не съществува, подчертават организациите. (На пресконференция по същата тема на Лекарския съюз вчера, представител на пациентска организация пък коментира, че това е предпоставка за корупция, защото не е ясно как касата ще преценява чии надлимитни дейности да покрива, а заседанията на Надзорния съвет не са публични).

Ограниченията противоречат както на конституционното право на лечебните заведения за свободна стопанска инициатива, така и на свободния достъп на българските граждани до лечение. Ако се спазва лимитът, част от пациентите ще трябва да си плащат, но според Закона за здравното осигуряване, те не дължат пари за дейности, покривани от касата, припомниха експертите.

"Още при определянето на тазгодишния бюджет на здравната каса, възможните сценарии бяха два: орязани бюджети, свити дейности, недостиг на лекарства и изобщо - мъртви пациенти, или гарантирана актуализация на бюджета в средата на годината. И макар че тя беше предвидена, все още никой не е повдигнал въпроса. Касата признава, че очаква дефицит от между 300 и 400 млн. лева, но не казва какво ще предприеме. Вместо това налага лимити, от които страдат пациентите", заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Пациентските организации подготвят правила за обмисляните списъци на чакащите, които още другата седмица ще излязат на обществено обсъждане и ще могат да бъдат подкрепени или отхвърлени от гражданите. Те няма да имат задължителен характер, но институциите няма да могат да ги пренебрегнат, обявиха още представителите на пациентите. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив