20 Април 2024, 09:52 Днес (0) | Вчера (10)

Пенсиите няма да пораснат нито с вдигането на възрастта, нито с увеличението на вноската

01 Април 2015 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 април 2015, 10:49
Под лиценза на creativecommons

Уловката на този етап не е във възрастта, а в осигурителния стаж

Проблемите на солидарния пенсионен фонд не могат да се компенсират само с мерките, които правителството предложи вчера. "Когато се говори за пенсионна реформа в България, до момента всичко се ограничава до увеличаване на възрастта и вноската. Ние винаги казваме, че първо трябва да се фиксират пробойните и тогава да се пристъпи към това увеличение" – това посочи пред БНР Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. "В момента нито увеличението на възрастта, нито увеличението на вноската ще доведе до увеличаване на пенсиите, което е основният проблем на солидарния пенсионен фонд", добави Петкова. Тя подчерта, че браншът продължава да настоява за спазване на изискванията за изготвяне на оценки за въздействие както по отношение на избора между частен фонд и НОИ, така и по повод мерките, оповестени за солидарния пенсионен фонд. "Нямаме против да се увеличават вноските, но искаме да знаем като работодатели в резултат на увеличените вноски колко по-високи пенсии ще получават нашите работници и служители." Петкова не смята, че ще се стигне лесно до съгласие по отделните предложения за реформа в пенсионната система.

За стабилизиране на Фонд "Безработица" е необходимо около 1-процентен пункт увеличение на осигуровките, каза Ася Гонева, експерт по пенсионното осигуряване на КНСБ, по повод обявените вчера предложения на социалното министерство за промяна на пенсионния модел. Пред БНР Гонева посочи, че при добра воля и общи усилия увеличението на вноската може да бъде с по 0,5% на година. "Т.е. за две години бихме могли да балансираме фонда и да направим така, че да не се срамуваме от минималното обезщетение за безработица, което е на безобразно ниво", подчерта Гонева.
По отношение на пенсионирането в сектор "Сигурност" експертът от КНСБ коментира, че държавата трябва да мери с един аршин по отношение на всички.

Припомняме, вчера правителството представи окончателните си предложения за промени в пенсионния модел. Те предвиждат плавно повишаване на пенсионната възраст, стажа и размера на осигуровката с 4,5%. Процентът от общата осигурителна тежест, който се насочва за втора пенсия, обаче няма да бъде повишаван, като се запазва възможността да се избира дали тези пари да отиват към частен фонд, или към НОИ.

Темата бе коментирана и от други експерти в други медии.

Преди да се пристъпи към пенсионна реформа, трябва спешно да се запушат всички пробойни в осигурителната система. Такова мнение изразиха икономическият експерт на КТ "Подкрепа” Мика Зайкова и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в предаването "Тази сутрин” по bTV. 

"Най-големият проблем са инвалидните пенсии – имаме 900 000 инвалидни пенсии при около 3 000 000 осигурени”, подчерта Велев, а Зайкова настоя за край на порочните практики преди реформирането на системата.

"Увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно – между 2000 г. и 2013 г. средната продължителност на получаване на пенсии е нараснала от 18 на 25 г. за жените и от 15 на 21 г. за мъжете”, коментира представителят на бизнеса. "Съотношението между работещи и пенсионери ще стане 1:1 и няма как в този случай пенсиите да са адекватни”, категоричен бе Васил Велев.

"Уловката на този етап не е във възрастта, а в осигурителния стаж. Няма значение дали възрастта е 65 години, защото при безработицата не е сигурно, че хората ще се пенсионират”, отбеляза обаче Мика Зайкова. "Реалното пенсиониране ще бъде над 65 години, ако хората искат да получават пълна пенсия”, обясни тя по повод предложения от социалния министър пенсионен модел, при който до 2037 г. възрастта за пенсиониране трябва да се увеличи до 65 години за мъже и жени.

"Като се живее по-дълго, по-дълго трябва и да се работи – това е реалността в застаряваща Европа”, подчерта Васил Велев.

"С предишното правителство на Бойко Борисов имахме споразумение да достигнем възраст от 65 г. за мъжете през 2024 г. и през 2028 г. за жените, а сега се отлага до 2037 г. – това е отлагане с 10 години”, критикува той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив