27 Април 2024, 12:06 Днес (0) | Вчера (11)

Пенсионните дружества искат увеличение на осигурителната вноска

12 Октомври 2023 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2023, 14:53

Пак се заговори за мултифондовете

Вноската за осигуряване в частните пенсионни фондове да се увеличи – за това се обяви председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова на международна конференция, посветена на перспективите за пенсионните пазари в Централна и Източна Европа. В момента по закон вноската за най-масовите универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 година, е 5% от общата вноска за пенсия. "Идеята беше друга, още в самата зора идеята беше между 7- и 10%. Ние тръгнахме от 2%, едва преди 13-14 години станахме на 5%", отбеляза пред БНР Милтенова. Друго искане на дружествата е въвеждане на дълго обсъжданите мултифондове, които дават възможност осигурените за втора и трета пенсия в допълнителните пенсионни фондове сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли.
Предизвикателствата пред българската пенсионна система и в частност така наречените капиталови схеми в частните фондове са в унисон със ставащото и в другите европейски страни. Няма как да не се отчете, че България може да се похвали със стегната лицензирана и сериозно регулирана осигурителна система и че има професионални екипи, които успяха през годините да минат през сериозни кризи, последните от които пандемията Covid-19 и войната в Украйна. Реформата стартира преди 23 години и на практика частните пенсионни фондове са на половината извървян път, преди да разгърнат пълния си потенциал, когато един човек се е осигурявал почти 40 години в тях. Но вече са налице основните изводи, свързани както с така наречената фаза на натрупване на средства в тях, така и с фазата на изплащане, която стартира преди две години, каза Милтенова.
От Българската  асоциация  на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване се обявиха за предприемане на законодателни мерки за усъвършенстването на допълнителните задължителни и доброволни пенсионни схеми. На първо място е поставянето на дневен ред за пореден път през последните години на искането за въвеждане на така наречените мултифондове. Те дават възможност осигурените за втора и трета пенсия в допълнителните пенсионни фондове сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли.
Така наречената тристълбова пенсионна система – солидарният първи стълб от Националния осигурителен институт, вторият – от задължителните допълнително осигуряване в частните пенсионни фондове и третият – доброволният, трябва да донесат този заместващ доход, който беше планиран преди години.
В момента активите на частните пенсионни фондове надхвърлят рекордните 21 милиарда лева и в тях са осигурени близо 5 милиона души.
Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, говори на форума, като подчерта, че "развиващите се в световен мащаб демографски кризи предизвикаха преразглеждане на пенсионните системи в редица държави и преминаването от схеми с дефинирани плащания към схеми с дефинирани вноски, което е показател за устойчивия фундамент на българската пенсионна система и ролята на допълнителното пенсионно осигуряване от гл. т. гарантиране отчитането на осигурителния принос при определянето на пенсионните плащания".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив