02 Май 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (0)

Печелившите застрахователни компании в Грузия са свързани с банки

29 Декември 2022 14:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2022, 14:09

Независимите застрахователни компании многократно са предприели инициатива за ограничаване на собствеността на банките върху застрахователните компании на законодателно ниво, но тази инициатива все още не е довела до резултати, Арчил Меладзе, ръководител на Застрахователната група на Грузия и съпредседател на Застрахователния съюз, каза Business Georgia.

Националната агенция за конкуренцията на Грузия, за да проучи текущата пазарна ситуация и конкурентната среда, започна да наблюдава застрахователния пазар, както и връзката му с банковия сектор. 

Арчил Морчиладзе, ръководител на Застрахователната група на Грузия и съпредседател на Застрахователния съюз, каза, че независими застрахователни компании многократно са поемали инициатива за ограничаване на собствеността на банките от застрахователни компании на законодателно ниво, но досега безрезултатно.   

"Говорим за този проблем от много години – на банките и техните филиали трябва да бъде забранено да държат активи в застрахователни компании. Например 91-92% от продуктите с най-малка загуба, като застраховка живот в момента на теглене на кредит, са собственост на компании, свързани с банки. Събрахме данни за последните 3 години и се оказа, че печалбите на застрахователните компании, свързани с банки, са значително по-високи от тези на независимите играчи на пазара. Освен това печалбите растат. Печалбите на застрахователната индустрия на практика са съставени от печалбите на банките, а небанковите компании са почти напълно нерентабилни", каза той. 

Според него разликата в печалбите е само един от проблемите, но има и други. 

"Не става въпрос само за печалбата като такава. Клиентът трябва да се възползва от продукта, трябва да има доверие на застрахователната си компания и да знае, че в случай на спешност може да разчита на нея. И представете си в такава ситуация, че застрахователната компания създава ограничени продукти, с по-ниско ниво на обслужване, с много изключения, които в крайна сметка рефлектират върху клиентите. Човек е купил застраховка, но е получил услуга с много голям брой изключения. И това не е защото компанията е нарушила нещо, а защото не може да се развива и да поема рискове", каза Морчиладзе. 

Според него това намалява нивото на конкуренцията на пазара. 

"Напоследък много се говори за необходимостта от въвеждане на задължителна автомобилна застраховка, а това е много голям пазар за около 400 милиона лари. Но дори и в този сегмент привилегированото положение на отделните компании може да намали конкуренцията на пазара. Затова очакваме антимонополният орган да установи реалното състояние на нещата и тогава държавата да се намеси и да вземе конкретни решения", каза той.

Мониторингът на Агенцията по конкуренцията започна въз основа на информацията, предоставена в Доклада за финансова стабилност за 2022 г. от Застрахователния съюз и Националната банка на Грузия. В документа се отбелязва, че проблем остава възможното ограничаване на конкуренцията на застрахователния пазар от страна на банките.  

Според Националната агенция за конкуренцията процесът на наблюдение на пазара ще се извършва под формата на активна координация с Националната банка на Грузия и Службата за застрахователен надзор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив