25 Май 2024, 10:55 Днес (0) | Вчера (1)

Плагиатстват идея на Милен Велчев

14 Септември 2004 10:35 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

5 мeseca преди новия шеф на НОИ финансист №1 предложи фонд за пенсии с парите от приватизация

Милен Велчев, април 2004 г.: България трябва да се замисли дали парите от приватизация да не влизат в специален инвестиционен фонд, от който да се дават пари за пенсии и социални нужди.
Иво Прокопиев, септември 2004 г.: Тия коментари /на Велчев - б. ред./ са правени преди той да се запознае с идеята, защото просто бях болен и нямаше възможност да я развия след избора /за шеф на надзора на НОИ - б. ред./
Новоизбраният председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ Иво Прокопиев лансира преди дни като своя идея на финансовия министър Милен Велчев от преди пет месеца, откри "Монитор".
Прокопиев предложи парите от приватизация да влязат в капитала на НОИ като по този начин ще се вдигнат пенсиите с 10 на сто, а в същото време ще се намалят осигурителните вноски със същия процент.
Според него при очакваното ниво на постъпленията от раздържавяването, няма да е проблем да се извадят 3 милиарда евро, които да вдигнат парите ни за старини.
Новият надзорник на осигурителния институт обаче забрави да спомене на кого принадлежи авторството на "неговата" идеята. Той дори твърди, че "никой досега не е поставял въпроса за частичното /поне/ капитализиране на НОИ".
Още в началото на април чрез ефира на "Нова телевизия" финансист номер 1 коментира, че България трябва да се замисли дали парите от приватизация да не влязат в специален инвестиционен фонд, от който да се дават пари за пенсии и социални нужди.
Велчев обясни тогава, че опитът бил почерпен от Ирландия, която отдавна раздавала парите от раздържавяването за социални нужди.
Министърът обоснова идеята си като каза, че сега с постъпленията от приватизацията се покрива дефицитът в държавните финанси. Поради ниското ниво на дупката в бюджета, можем да се замислим дали да не направим подобен фонд, каза през април Велчев.
От ведомството му съобщиха пред "Монитор" вчера, че идеята е подложена на сериозен анализ от експертите в министерството.
Не за първи път се случва идея, която е на екипа на финансовия министър, безогледно да се присвоява от други хора, коментираха близки до Милен Велчев.
Част от постъпленията от приватизацията могат да се използват за капитализиране на пенсионната система, заяви вчера и вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която вчера участва в дискусия с представители на бизнеса в Шумен. От продажбата на БТК и ЕРП-тата страната ни ще получи толкова, колкото предишните правителства получиха за 80% от активите на българската икономика, допълни тя.5 м. преди новия шеф на НОИ финансист №1 предложи фонд за пенсии с парите от приватизация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив