29 Март 2024, 17:10 Днес (12) | Вчера (11)

По 40 000 шофьори всеки месец ще получават "честитки" от Пътна полиция

03 Септември 2015 13:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 3 септември 2015, 14:09

400 души всяка седмица карат пили, над 600 са без книжки

Около 40 000 шофьори ежемесечно ще започнат да получават на домашните си адреси честитки от Пътна полиция. Всеки месец мобилните и стационарните камери на пътя заснемат около 40 000 нарушения. Това обяви в София по време на международна дискусия за добрите практики по пътна безопасност Бойко Рановски, н-к отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" в МВР. Събитието е организирано по инициатива на комисаря по транспорта към Европейската комисия - Виолета Булц.

Рановски припомни, че от 23 май т.г. отново бе върнат старият режим на ползване на мобилните камери за контрол на пътното движение. При него нарушението се заснема, водачът не се спира, издава се електронен фиш и се изпраща на домашния адрес на нарушителя. Към момента Пътната полиция използва в страната 148 мобилни и 25 стационарни камери.

Ежеседмично от началото на месец август пътните полицаи регистрират по над 600 неправоспособни водачи – без шофьорски книжки или с отнети документи.

Между 300 и 400 души всяка седмица сядат зад волана след употреба на алкохол.

През първите осем месеца на годината продължава тенденцията за увеличаване броя на загиналите по  пътищата на страната.  В края на август статистиката отчита с 18 души повече загинали в сравнение със същия период на миналата година. От началото на годината загиналите са 442-ма, от които са 22 деца.  741 са ранените деца до този момент от началото на 2015-та. Другата уязвима група участници в пътното движение са възрастните хора над 65-годишна възраст. От началото на годината има 85 загинали и 773 ранени, като повечето от тях са пешеходци.

Една от основните причини за загинали и ранени на пътя продължава да е високата и несъобразената скорост. 38% от ПТП у нас стават заради висока скорост. Сред останалите причини за ПТП са отнемане на предимство (34%) и неправилно изпреварване (16,5%).

Сред основните проблеми Рановски открои въпросът за изтърпяване на наложените наказания – заплащане на съответната санкция или лишаване от правоуправление.

Около 1 милион са пътните нарушения всяка година, посочи от своя страна експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев. Половината от нарушителите не изтърпяват тези наказания по една или друга причина. Усилията на експертите са насочени към промяна на законовата база.

В момента създадена работна група от различни министерства обсъжда точно какви спешни промени да бъдат внесени, за да може наложените наказания да достигнат до нарушителите. Разпоредбите в закона за системни нарушения има и сега, но очевидно се налага актуализиране на наказанията, както и реалното им изтърпяване. Обсъждат се спешни мерки и срещу агресивните шофьори.

Експертите по пътна безопасност се обединиха и около идеята за увеличаване броя на камерите по пътищата. Разчетите сочат, че вложените средства в камери се връщат за 1 година от събраните глоби за превишена скорост.

Друг проблем е и голямата обществена търпимост към нарушенията и нарушителите, подчерта от своя страна секретарят на държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата - Алекси Кесяков. Според него обучението по пътна безопасност трябва да започва още в семейна среда и да се изгражда методично през годините.

За втора поредна година Пътна полиция организира кампания за запазване на децата на пътя. Тази година кампанията стартира с провеждане на Седмица за превенция на детската пътна безопасност, която ще се проведе от 7 до 13 септември, а 12 септември е обявен за Ден на превенцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив