05 Май 2024, 22:36 Днес (1) | Вчера (0)

По-малко от 1 процент от българите пазаруват по Интернет

25 Август 2004 08:33 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Търговците в мрежата още не могат да конкурират магазинните

Четири години след извършването на първата търговска сделка по Интернет в България все още най-продаваната онлайн стока са услугите. Едва 1 на сто от всички българи, които ползват сайтовете за електронна търговия, пазаруват от тях.
    Причините са няколко, казва директорът на ePay.bg Георги Маринов. Хората купуват през Интернет само стоките на известни производители и държат да използват утвърден потребителски доставчик. Най-големият проблем пред търговците по мрежата в България е наличността на склад на стоката, твърди Маринов. Според него често се случва търговецът да не разполага с поръчания артикул и доставчикът да не може да снабди клиента с него. Доставката се изпълнява в рамките на два работни дни.
    Друг проблем е, че електронната търговия в България не предлага по-евтини стоки, нито по-качествени от тези, които се продават в магазините.
    "Електронната търговия у нас е толкова развита, колкото в страните от Централна Европа", твърди Георги Маринов. Според него онлайн продажбите на Стария континент никога няма да достигнат нивото, което имат в САЩ. Причината е в близкото разположение едно до друго на населените места. Друг фактор е масовата употреба на кредитни карти в САЩ.
    У нас около 3 млн. души ползват дебитни карти, но едва 20 хиляди са с кредитни карти.
    За да пазаруваш онлайн, трябва да имаш банкова карта, някои сайтове държат тя да е кредитна. След като желаните стоки са избрани, се въвежда номерът на картата, данните на картопритежателя, телефонен номер и адрес.
    Най-купуваните през Интернет стоки са офис консумативите, като челни места в продажбите заемат тонер касетите и хартията за принтер. 
        
    Какво се продава
   
    В сайтовете за електронна търговия можеш да намериш скъпи парфюми, кожени дрехи, часовници на известни фирми, чанти, портфейли, бижута, дори дрехи за бременни жени. Парфюмът на Givenchy Organza 100 ml е на цена 81$, а тоалетната вода Dolce & Gabbana 100 ml за мъже струва 72$. В страниците за електронна търговия се продават тостери за около 120 лева, ютии - 98 лева, самобръсначки - 82 лева. Могат да се открият пръстени със скъпи камъни, гуми за велосипед, цифрови камери и компютри.
    За доставка на стоката се плаща различно, средната цена е 8 лева за 5 кг. Стоките се придружават с оригинална гаранционна карта.
    Най-голямата сума, която може да се похарчи на седмица в Интернет от една дебитна карта, е 3 хиляди лева. В България има над 100 сайта на различни производители за електронна търговия.
    Най-евтините неща, които можеш да си купиш, са дискове с музика (запис в МР3 формат), химикалки или книги. Фирма е предлагала на клиенти "да усетят удоволствието от плащането, като платят 1 лев".
    
     50 000 души плащат сметки за вода и ток чрез компютъра
   
    От 250 хиляди постоянни потребители на Интернет в България над 50 хиляди плащат редовно сметките си през мрежата. Техният брой нараства всеки месец с около 5 на сто. Сайтовете, през които става заплащането, са отлично защитени и никога не са били подложени на хакерски атаки, защото се поддържат постоянно от специалисти, твърди Георги Маринов. Жителите и на най-малкото българско село вече могат да си проверят и платят сметките за телефон в Интернет. Такава услуга предлагат електроразпределенията в София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен; топлофикациите в София и Пловдив и "Софийска вода".
    Как става плащането? За да платиш сметките си през Интернет, трябва да имаш банкова карта и да се регистрираш като клиент в сайт, който предлага такива услуги. Най-големият у нас е ePay.bg., регистрацията е безплатна. В него може да си поръчаш и дебитна карта онлайн. В сайта клиентът регистрира абонатните номера, чиито сметки ще плаща. Достъпът до лична и финансова информация е възможен единствено след въвеждането на потребителско име, парола и цифров сертификат, съгласно Закона за електронния подпис. Всеки клиент получава електронен подпис безплатно. Такса от 1 лев се взима при първата регистрация на картата. Плащането на сметките може да бъде направено по всяко време на денонощието, като веднага се получава потвърждение за него. За всяка нова сметка се получава уведомяване чрез e-mail и винаги може да се направи справка за платените сметки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив