20 Април 2024, 14:07 Днес (0) | Вчера (10)

Половин век плодоносен път

25 Юни 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Финансово-счетоводният факултет на УНСС осмисли своя юбилей с международна научна конференция

ПРИЗНАНИЕ за извървения път и сътвореното, РЕСПЕКТ към историята на факултета и преподавателския състав, който е уникален, ИЗЯВА на възможностите, в синхрон с международната научна общност - така може да се определи честването на 50-годишния юбилей на финансово-счетоводния факултет на Университета за национално и световно стопанство в столицата. Двудневната международна научна конференция на 3 и 4 юни премина на подчертано високо равнище -това бе оценено по подобаващ начин и от чуждестранните учени, участвали в нейната работа - от САЩ, франция, Русия, Македония, Германия.

Силата на този факултет е в мащабното участие на членовете му във висшата държавна администрация - банкова, финансова, в застраховането и социалното осигуряване. Силата на факултета е в научната му продукция -теорията тук е свързана категорично с практиката. Силата на този факултет са неговите възпитаници (сега тук се учат около 5000 студенти, обучавани от 80 преподаватели плюс още 80 хонорувани - действащи фигури от елита на държавното и стопанското управление) - посочи за в. „Застраховател" деканът на факултета-юбиляр доц. д-р Григорий Вазов.

Високият професионализъм на авторите, с конкретика на изследванията пролича в застъпените 4 основни секции по тематични направления: финанси и банково дело, счетоводна отчетност и икономически анализ, стопански и финансов контрол и застраховане и социално осигуряване. Обяснимо внимание отделяме на застраховането и социалното осигуряване - коментар за читателите на „Застраховател" прави ръководителят на секцията доц. д-р Маргарита Атанасова:

Тази сфера е важен индикатор за степента на развитие на финансовата система в страната и нейната степен на готовност за присъединяването й към единното европейско икономическо пространство. Тъкмо затова интересът към тази проблематика бе много сериозен и намери потвърждение в активното присъствие както на академичните среди, така и на представители на различни застрахователни и осигурителни институции, както и на студенти, които се обучават по тези дисциплини в УНСС. А от докладите, които бяха представени в рамките на конференцията, можем да разберем израстването на нашите професионалисти през последните години, разглеждайки проблемите на експертно равнище. Силната интер-дисциплинарност на дискусията позволи хората, които представиха идеи и виждания в областта на застраховането, да получат обратна информация от специалисти в социалното осигуряване и от управлението на пенсионно-осигурителните дружества.

Основните доклади бяха на проф. д-р на икономическите науки Христо Драганов и доц. д-р Богомил Манов. Първият доклад засегна ключови въпроси за сегашното и бъдещото развитие на застрахователния пазар в България. (Поради значимостта на идеите В него В. „Застраховател" ще предложи на своите читатели интервю в следващия брой с проф. Драганов.) Доц.д-р Манов обърна внимание на някои противоречиви аспекти на пенсионната реформа в България, като се спря на високата осигурителна тежест и ниската събираемост и възможностите за усъвършенстване на точковата система, както и неправилния подход за неутрализиране влиянието на инфлацията върху пенсиите.

Други доклади бяха концентрирани около управлението на пенсионните фондове - тяхната международна инвестиционна ориентация бе темата на доц. д-р Стефан Вачков и Стоян Киров, а регулирането на инвестиционната им политика бе обект на изложението на Бисер Петков -председател на Държавната агенция за осигурителен надзор. Съдържателен ракурс предложи д-р Ирена Мишева от Стопанска академия „Д.А.Ценов" в Свищов - за ролята на застрахователния агент в мотивацията на потребителите на застрахователна услуга.

Изключително интересни проблеми от управлението на пенсионно-осигурителните дружества, свързани с намиране подходящ баланс между риск и доходност, бяха засегнати в докладите на Радослав Къневски от Техническия университет в Габрово и Теодора Петкова - хоноруван преподавател от УНСС, които разгледаха съответно управлението на валутния риск и инвестиционната политика на пенсионно-осигурителните дружества в контекста на присъединяването ни към Европейския съюз.

Розалин Костов


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив