20 Април 2024, 05:19 Днес (0) | Вчера (10)

Посочваме си довереник за всеки случай

28 Юни 2016 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2016, 08:47

Презастраховката ще действа за кома и психично разтройство

Всеки ще може да избира свой близък за доверен човек, който да го подкрепя, пази от необмислени стъпки или да взема решения вместо него в случай че изпадне в състояние, в което сам не може да прави това. Такъв механизъм е разписан в проекта за изцяло нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, с който Министерството на правосъдието предлага отпадане на запрещението. Както в. "Монитор" писа, по този начин психично болните ще бъдат признати за дееспособни и ще получат всички права като останалите граждани, включително ще мога да сключват брак, да гласуват и да бъдат избирани за депутати, общински съветници и други.

Определянето на най-близките ни хора, на които ще разчитаме, може да се направи по всяко време като се подпише предварителна декларация. Тя ще бъде като своеобразно "завещание", клаузите в които ще се задействат с решение от съда, в случай че получим психическо разтройство или изпаднем в кома. "Ако човек започне да усеща и сам, че вече има трудности във вземането на решения, ще може да си направи такава предварителна декларация. С нея ще укаже, че когато настъпи моментът да не може повече да взема самостоятелни решение поради деменция например, кое лице – син, дъщеря, приятел или друг близък, вместо него ще реши какво да прави с имотите му или ще го подпомага в това", разказа в интервю за "Монитор" зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. И добави, че в документа ще може да се уреди предварително абсолютно всичко – кой да се грижи за прибираната рента или други генерирани печалби. Ще може също така да се посочва и таван на дневна сума, която да харчи изпадналия в сериозно психическо разтройство човек, както и имоти, които не иска да се продават. В предварителната декларация може също така изрично да се посочат и лица, които в никакъв случай не бива да бъдат определяни от съда за подкрепящи.

Освен този документ, за защита се предвижда да има и договор за подкрепено вземане на решения с довереното лице.

Русева бе категорична, че страната ни не бива да бави повече отпадането на запрещението. Според нея фактът, че това понятие фигурира и в основния закон на страната, няма да бъде пречка. "Съответният текст от Конституцията просто ще стане неприложим, когато нямаме поставени под запрещение хора. Когато няма да има действащ институт на запрещението, то и самият текст ще се счита за мълчаливо отменен", обясни тя.

По думите й обаче освен нормативни, са необходими и още куп други мерки най-вече за реално социално включване на хората с психически заболявания. И даде пример, че много западни компании определят квоти за хора с психически увреждания. "Така много аутисти в България си намират работа в международни IT компании, защото е установено, че те са много добри компютърни специалисти", даде пример тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив