27 Април 2024, 02:40 Днес (0) | Вчера (11)

Правителството: Преди да помага на бизнеса държавата трябва да не му пречи

03 Август 2017 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2017, 09:57

Еврозоната и единният банков съюз са естественият ни път на развитие, ставките и прагът за регистрация по ДДС остават непроменени, са част от приоритетите на кабинета

Основна цел на България е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура. Еврозоната и единният банков съюз са естествения ни път на развитие, след като страната ни бъде приета във Валутен механизъм II (ВМ II). Дотогава Валутният борд остава без алтернатива за гарантиране на финансовата и макроикономическа стабилност. Това е записано в Програмата за управление на правителството за периода до 2021 г.
Стабилната финансова система е основна предпоставка за устойчиво икономическо развитие и поддържане на атрактивна инвестиционна среда. През периода правителството на България ще запази данъчните ставки на преките данъци и ще запази непроменени съществуващите данъчни облекчения. Ставките и прагът за регистрация по ДДС остават непроменени, пише още в раздел "Финанси" на документа, публикуван на официалната страница на Министерски съвет. Кабинетът набеляза 65 приоритета и 902 мерки в 20 области. Един от основните приоритети е поддържане на стабилна финансова система и атрактивна инвестиционна среда. Сред заложените мерки е намаляване на бюджетния дефицит в средносрочен план и достигане до нулево бюджетно салдо по КФП през 2020 г.  Подобряване на управлението на общинско ниво е също сред залегналите мерки.
Цел на правителството е и намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите чрез осигуряване на възможност за електронно подаване на декларации за местните данъци и такси.
Министерският съвет предвижда още изграждане на Обществен контролен борд, усъвършенстване на процеса по годишно докладване, чрез въвеждане на уеб-базирана системау въвеждане на единна национална електронна уеб-базирана платформа за възлагане на обществени поръчки.

Друга мярка предвижда надграждане на поддържаните от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" регистри за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства и обучението и изпитите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства, както и изграждане на нов модел на контролната дейност, основан на оценка на риска.

Основните приоритети в областта на финансите са:
- Стабилна финансова система като предпоставка за устойчиво икономическо развитие и поддържане на атрактивна инвестиционна среда;
- Устойчиво нарастване на доходите;
- Борба със сивата икономика.

В икономическата област Програмата за управление на правителството предвижда разрешаването на два проблема, което би довело до устойчив икономически растеж – административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар.
Основен фиксиран приоритет е премахване на административната тежест за бизнеса чрез въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" и принципа на "една информация в една администрация". Една от целите за осъществяване на този принцип е свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство и създаване на пътна карта на документооборота за всеки бизнес. Предстои преглед на административните и регулаторните режими с цел тяхното облекчаване или премахванец създаване на "пътни карти" за стартирането на отделни видове бизнес.

Основните приоритети в областта на Икономиката са:
- Въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" и принципа на "една информация в една администрация";
- Развитие на икономически зони;
- Реализиране на Стратегията за развитие на капиталовия пазар;
- Засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол;
- Повишаване растежа и конкурентоспособността на българската икономика.

"Вярваме, че не държавата създава икономика, заетост и доходи, те са функция на реалния сектор. Държавата създава правилата и формира бизнес средата. Тя е длъжна да създава добри правила и да следи за спазването им, да поддържа добра бизнес среда, за да може предприемачите да се чувстват сигурни и мотивирани, да развиват бизнеса си и да правят нови инвестиции. Всички опити държавата да създава мащабна изкуствена заетост за сметка на данъците, събрани от гражданите, водят единствено до натрупване на нови задължения за бъдещите поколения", се казва още в документа. "Усилията на държавата ще бъдат насочени към поддържането на съществуващата икономика и привличане на нови инвестиции. Само с нови инвестиции, осъществени от българските предприятия, както и от чуждестранни инвеститори ще се откриват нови работни места, ще се повишават доходите. Държавата може да подпомага този процес. Преди да започне да помага на бизнеса държавата трябва да направи всичко възможно да не му пречи той да се развива. Същевременно държавата ще предприеме действия за развитие на демографския потенциал, с цел преобръщане на тенденцията за намаляване на българското население, като задължителна предпоставка за успешното привличане на инвестиции.
В допълнение към ниските данъци, ключови са работещата съдебна система, бързата и компетентна администрация, но най-вече – намаляване броя и олекотяване на разрешителните и лицензионни режими. Чрез намаляване на административната тежест върху бизнеса, до голяма степен ще се улесни стартирането и правенето на бизнес, страната ще се превърне в по-атрактивно място за нови инвестиции."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив