03 Май 2024, 04:55 Днес (0) | Вчера (13)

Правителството дава още 50 млн. лв. на НЗОК за медицински изделия

16 Август 2012 12:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2012, 12:44

И премиерът против свалянето на ДДС за лекарствата

Премиерът Бойко Борисов се обяви против свалянето на ДДС на лекарствата. Той приветства идеите и желанието на здравния министър Десислава Атанасова да го намали, но по думите му сметките в момента не излизат. „Ако това го направим за лекарствата, на бюджета ще ни струва около 200 млн. лв", коментира министър-председателят, цитиран от Дарик. Той даде пример с туризма, където налогът беше свален от 20 на 9 процента. „С промяната туристите трябваше да усетят разликата в цените на услугите. Те не само че не я почувстваха, но цените постепенно бяха изравнени. Разликата от 9 до 20 % отива в джобовете на частниците", мотивира се Борисов. Той е убеден, че в началото и при лекарствата ще има понижение в цените. „После тихомълком, заради липсата на механизъм за проследяване на цените, отново ще пратим парите в джобовете на търговците и прекупвачите", допълни премиерът.

По думите му държавите, които са свалили ДДС на лекарствата, в момента са в най-голямата криза. Според Борисов пазарът е този, който може да намали цените. Министър-председателят разкри още, че догодина правителството ще даде още 50 млн. лв. на Здравната каса. С парите ще се плащат всички медицински изделия, които до момента не са покривани от нея. 
Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откриха нов скенер във варненската болница „Св. Анна". Компютърният томограф е закупен благодарение на финансова субсидия от Министерството на здравеопазването, в размер на 1,2 млн. лв. Апаратът е ново поколение, с възможност за много по-бърза и точна диагностика, което допринася за по-ранното откриване и по-ефективното лечение на редица заболявания. Притежава възможност за виртуална ендоскопия, диагностика на туморни формации на белия дроб, програма за елиминиране на костни и мастни структури при диагностика на туморни процеси и др.
По-рано днес заместник финансовият министър Владислав Горанов се обяви против идеята ДДС за лекарствата да бъде намален. "Финансовият министър в това си качество рядко говори за специфични медицински дейности, хубаво е и здравният министър да не говори за данъци", коментира Горанов. По думите на заместник-министъра подобна мярка не е безспорна от гледна точка на прокламирания ефект. Той прогнозира, че ако се реализира подобно намаляване на ДДС за лекарствата, ефектът ще е краткосрочен и в първите няколко месеца ще се усеща разликата, след което "ще премине в полза на производителите и търговците на медикаменти".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив