20 Април 2024, 07:55 Днес (0) | Вчера (10)

Правителството прие новата наредба за осигурителните вноски въпреки съпротивата на бизнеса

26 Август 2015 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 август 2015, 13:12
thinkstockphotos.com

Пенсионният бранш ще продължи да настоява за цялостно прецизиране на проблемните текстове

Много скоростно след последните промени, днес правителството прие новата Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация. Вчера наредбата бе обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество и почти скара бизнеса със синдикатите.

Текстовете в наредбата произтичат от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел. Те са свързани с правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд или само в държавното обществено осигуряване, както и с възможността категорийните работници, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове, се казва в правителственото решение, което цитира мотивите на наредбата.

С наредбата се уреждат и доразвиват редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и редът и начинът за избор за промяна на осигуряване и произтичащите от това действия и операции на отговорните институции и на осигурените лица. С наредбата се урежда също обменът на информация между НАП, НОИ, НЗОК, Министерството на финансите и пенсионно-осигурителните дружества.

Вчера финансовият министър Валдислав Горанов посочи, че това е чисто технически документ. Бизнесът обаче не мисли така. Веднага щом бе обнародван текстът на проекта за подзаконов акт, дружествата за допълнително пенсионно осигуряване определиха наредбата като непълна, противоречива и трудно разбираема за осигурените. ИНСМАРКЕТ вече писа за предложенията на пенсионния бранш за преработване на спорните моменти. Бележките на асоциацията бях изпратени и до КФН и подкрепени от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В последния вариант на наредба от вчера бяха приети само някои от предложенията.

Браншът ще продължи да настоява за цялостно прецизиране на проблемните текстове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив