28 Април 2024, 19:27 Днес (0) | Вчера (0)

Превозвачи излизат на протест в София и други градове

27 Април 2022 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2022, 09:01

Причината - високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата

Превозвачите излизат на протест срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. Протести ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград, където в 11 часа превозвачите ще направят шествие в централните градски части. За Благоевград протестното шествие ще бъде в посока Симитли до разклона за Банско и обратно, предаде БНР. В София от 8 часа крайната дясна лента на бул. "Цариградско шосе" между Околовръстен път и "7-ми километър" в посока центъра на града ще бъде заета от автобусите и камионите на протестиращите и движението по нея ще бъде забранено, като няма да бъдат засегнати спирките на градския транспорт. В 9.30 протестиращите ще тръгнат към президентството.
Целият транспортен бранш има искания за овладяване на инфлацията чрез няколко мерки, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи: "Без да политизираме темата, първата е свързана с отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, втората е свързана с намаляване на акциза с 50% за период от 6 месеца. Но поради факта, че е необходима нотификация дотогава настояваме за връщане на акциза, по подобие на земеделските производители, на тези български превозвачи, които са зареждали горива в България. Също така искаме мораториум върху цените и обхвата на ТОЛ-таксите."
От Конфедерацията на автобусните превозвачи настояват да се разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози, посочи нейният председател Магдалена Милтенова: "Защото там имаме много сериозен проблем. Ежедневно там остават населени места без транспорт и съответно следва да се осигурят средства за компенсиране на превозните документи, които гражданите ползват с намаление. Това са проблеми, които са постоянни, но за съжаление, в момента са изключително задълбочени заради високите цени на горивата и вследствие на пандемията, която се отрази много тежко на бранша".
В 9:45 от автогарата в Плевен тръгват автобуси, които ще изразят недоволството на бранша, заяви Палушка Георгиева, председател на Сдружението на автобусните превозвачи в областта.
"Не се облекчават превозвачите с високите цени на горивата, а в същото време искат да се вдигнат таксите и автобусните превозвачи да фалират. Третото – липсата на транспортна политика на правителството, липса на субсидии в бранша и много населени места остават без превоз".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив