20 Април 2024, 18:17 Днес (0) | Вчера (10)

Предлаганите пенсионни промени ще застрашат втория стълб, алармира Международната пенсионна федерация

29 Януари 2015 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2015, 15:42
thinkstockphotos.com

ФИАП излезе с декларация, в която мотивира своите притеснения за промяната на пенсионната система у нас

Международна федерация на дружествата администратори на пенсионни фондове (ФИАП) излезе с декларация, в която изразява публично своите притеснения за решението за промяна на пенсионната система у нас.
От ФИАП коментират, че подобно решение би застрашило функционирането на допълнителното задължително осигуряване на капиталов принцип (2-ри стълб).

Международната федерация подчертава, че предложените промени "на практика са опит за подмяна на тристълбовия пенсионен модел (въведен през 2000 г. и широко признат от международните организации като успешна стратегия за диверсификация на източниците на доход след пенсиониране) с решения, които биха имали единствено временен фискален ефект...". Фискалният проблем, с който се сблъскват повечето от държавите в Централна и Източна Европа, и в частност България, е резултат от ерозирането на активите в бившите разходопокривни системи. Демографските фактори, влияещи върху тези системи (по-голяма средна продължителност на живота и намалена раждаемост), дават тежко отражение и подкопават устойчивостта им, се казва в декларацията.

Предлаганите сега от българското правителство мерки ще доведат единствено до подмяната на един дълг с друг (явен и скрит) и ще имат негативно въздействие върху състоянието на фиска в средносрочен и дългосрочен план, посочват от ФИАП.

В държавите, провели реформа, "явният” счетоводен публичен дълг се дължи на осчетоводяването от държавата на пенсиите на лицата, които са правили вноски в старата система и които трябва да получават пенсии от тази система в бъдеще. В държавите с нереформирани системи обаче, т. нар. "скрит” дълг не е вписан от държавата, въпреки че кредиторите за него са налице.

В дългосрочен план предложените промени в КСО ще доведат до увеличаване на дефицита в първи стълб и дори до по-ниски пенсии, като същевременно ограничат възможността на капиталопокривния стълб да осигури подходящ коефициент на заместване, предупреждава ФИАП.

Финансовият баланс на пенсионната система в страната също ще бъде негативно повлиян от загубата на макроикономическите ползи, присъщи за функционирането на системите за капиталопокривно осигуряване в индивидуални партиди, при които вноските на лицата се инвестират във финансови инструменти на капиталовия пазар, се казва в декларацията.

Потенциалното положително въздействие на спестяванията в пенсионните фондове върху икономиката (по-висок икономически ръст, по-ликвидни и развити капиталови пазари, повече финансови инструменти, налични за инвестиране, по-ниски разходи за транзакциите) зависи до голяма степен от обема на натрупаните средства.

Следователно, колкото по-нисък е размерът на вноската към капиталопокривния втори стълб, толкова по-малък е обемът натрупани ресурси и следователно се постига по-незначителен ефект.

Тези мерки ще имат негативно въздействие върху чуждестранните инвестиции в България, тъй като внезапните промени на дългосрочните политики повишават усещането за риск от нестабилност в политическия и икономически живот на страната, коментират от ФИАП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив