12 Май 2024, 20:11 Днес (0) | Вчера (0)

Предлагат агенция да контролира акцизните стоки и оръжието

05 Януари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Агенция към Министерския съвет да регулира и контролира търговията с алкохол, цигари и оръжие, предвижда специален закон, който пише Асоциацията на безмитните оператори, съобщи за в. ПАРИ нейният председател Радостин Генов.

Законът ще обхваща специфичната търговия, включително с акцизни стоки и стоки с възможна двойна употреба, уточни той.
Новата структура щяла да издава и съответните лицензи и разрешителни. Асоциацията получила подкрепа от депутати от НДСВ и други парламентарни групи за изготвянето на законопроекта. С внасянето му в парламента се ангажирал царският депутат Алекси Алексиев. Запознат бил и шефът на Икономическата комисия Валери Димитров.
Не е изключено обаче проектът да срещне съпротивата на финансовия министър Милен Велчев, който по Нова година обяви, че приоритет в работата на ведомството му ще бъде подготвянето на нов закон за безмитната търговия.В него се предвиждало създаването на централно звено за контрол върху движението на акцизните стоки в страната със съответен режим на проверки.
Целта на Агенцията за регулиране и контрол на специфичната търговия е да синхронизира отделните институции в борбата срещу контрабандните канали и престъпната дейност, които се вихрят в страната. В нея ще влизат представители на Министерството на финансите, включително от митниците и данъчните власти, МВР и Националната разузнавателна служба.
От разузнаването ще се очаква да представя изпреварващата информация за това кой готви контрабандните канали, кой ги финансира от чужбина и ги осигурява документално и логистично, обясни Генов. Затова според него тази нова структура е много необходима и няма да дублира дейността на митниците и данъчните органи.Става въпрос за орган, който води цялостната политика на страната в тази област, каквато практика има в много европейски държави, посочи шефът на безмитните оператори. В някои от тях - например в Италия, в подобна структура работели заедно карабинери и митничари, в други - и специални служби. Сега заради липсата на координация и провеждане на единна политика към специфичната търговия остават ниши, които се овладяват от престъпния свят, смята Генов.
Според Асоциацията на безмитните оператори в действащата нормативна уредба в момента има взаимноизключващи се текстове, които дават възможност за спекулации по отношение на безмитната търговия. Например в параграф 6 - Преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС и текстовете на чл. 15 и 33 от същия закон, по различен начин се интерпретира движението на стоки от складовете към валутните оператори. Те пораждат стария спор между тях и данъчните дали трябва да се прилага данъчна ставка или не при доставянето на стоки в обектите за безмитна търговия.
Миналата година асоциацията предложи да бъдат затегнати изискванията за започване на дейността, за да се изключат несериозни субекти от бранша. Сред тях бе удвояването на капитала - на 500 хил. лв. Друга идея бе в МФ отдел или специалист да се занимава с цялата информация по безмитната търговия - от това кой внася, през кой пункт, какви марки, до идентифициране на крайния потребител. На практика това означава изготвяне на досие на всеки валутен оператор.

РАЗРЕШИТЕЛНИ

В предпоследния ден на годината финансовият министър Милен Велчев е подписал разрешения за безмитна търговия на 14 дружества с общо 49 обекта. Разрешенията се издават за срок, не по-малък от 3 години. Компаниите, получили нов лиценз, са Аидатур АД, Амфора ЕООД, Белатур АД, БНК ООД,Братя Василеви ООД, Денеб АД, Кореком-Принцес АД, Летище Варна ЕАД, Летище Бургас ЕАД, Летище София ЕАД, Панчатантра ЕООД, Сийком АД, Софком ООД и Трансимпекс АД. Четири компании не са поискали продължаване срока на разрешителните им за работа - Пауталия Турс АД, Летище Пловдив ЕАД, Изотимпекс Калотина Балкантурист ЕАД и Ер Виа ООД.
Миналата година фришоповете бяха повод за скандали, след като през май Велчев поиска да ги затвори като мярка срещу сивата икономика и контрабандата, а да останат да работят само магазините на международните летища и гари, както и на бордовете на самолетите и в международните пътнически влакове. Според МФ те били един от основните източници за вкарването в България на акцизни стоки без бандерол. В момента у нас има 44 безмитни магазина по сухопътните ГКПП и пристанищата.

ДИПЛОМАЦИЯ

Продажбите в дипломатическите магазини не са освободени от акциз и ДДС, поради което не са атрактивни и не работят, оплакаха се от Асоциацията на безмитните оператори. Ограниченията са наложени с постановление 14 на МС от 1999 г. Според нея от това, че не работят, страната пропуска 8-9 млн. EUR годишно. Чужди дипломати пазаруват в Гърция или поръчват контейнери за нуждите на дипломатическите мисии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив