28 Март 2024, 13:44 Днес (7) | Вчера (12)

Предупредиха застрахователите за рискове, свързани с климатичните изисквания

26 Март 2021 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2021, 16:20

Бизнесът навлиза в период на огромна промяна в политиката и регулацията

Анализатори на германската застрахователна група Allianz предупредиха, че приетите мерки за борба с климатичните промени създават сериозни рискове при спазването на нормативните изисквания от страна на при/застрахователите компании. Макар че пандемията принуди компаниите да променят своите приоритети, от Allianz считат, че през 2021 г. този въпрос отново ще бъде един от основните в глобалния дневен ред на света. Последното десетилетие бележи значителен напредък в международното сътрудничество и ангажиментите за справяне с изменението на климата и емисиите на парникови газове и тези ангажименти сега все повече се материализират като правителствена политика.
Европейският съюз се разглежда като водещ фактор по отношение на регулирането на климатичните промени и Allianz посочва редица ключови политики, които са в процес на разработване или трябва да бъдат приложени в Европа и които биха могли да имат значителни последици за презастрахователите, работещи на този пазар.
"В момента се намираме в критичен момент за Европа с прилагането на първите регулаторни изисквания, като оповестяване на устойчиви финанси и таксономия за устойчиви икономически дейности, - коментира Изабел Науман, отговаряща за регулирането на устойчивото финансиране в Group Regulatory and Public Affairs в Allianz SE. - Ние обаче сме едва в началото на пътуването: ще последва интегриране на устойчивостта в други области, като корпоративно управление или вериги за доставки."
В същото време Allianz разглежда въздействието на физическите загуби като най-значимото излагане на климатичните промени, регулаторният/правният риск става все по-голям проблем, като се очаква събитията да засегнат почти всички сектори.
"Бизнесът навлиза в период на огромна промяна в политиката и регулацията. През следващите години компаниите ще се сблъскат с нови разпоредби и стандарти, както и с прегледи на съществуващите правила и законодателства с оглед на устойчивостта ", подчерта Науман.
Аllianz препоръча презастрахователите да "държат пръст на пулса" на дебата за климатичните промени, за да предвидят бъдещите политически и регулаторни промени, вместо да се опитват да влияят на самите дебати.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив