17 Юни 2024, 06:34 Днес (0) | Вчера (0)

Президентът се срещна с представители на българските медии в Чикаго

19 Октомври 2005 13:32 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Най-големият мотив за завръщане на емигрантите е създаването на по-добри условия на живот и работа у нас, смята държавният глава

Уважавам това, което правите - църквата, образованието и всичко останало, каза президентът Георги Първанов пред представители на българската общност в Чикаго, с които се срещна вчера. Това е най-голямата българска общност в Америка и по някои оценки наближава сто хиляди души. Крайно време е да има единно културно средище, което да обединява, каза президентът Първанов, цитиран от БТА и БНР. Според него българите в Чикаго могат да бъдат неоценим помощник за изграждане на по-добър образ на България. Георги Първанов разговаря и с представите на българските медии в Чикаго, които са се интересували от срещата му с президента Джордж Буш, от политическите и икономическите приоритети и действията на българската държава спрямо българите в чужбина. Журналистът Климент Величков, който издава в Старт Чикаго, е споделил идеята за спортна олимпиада за българите в чужбина.
Основният въпрос, задаван на президента, беше какво се прави за връщането на българите от чужбина. Според държавния глава най-силният мотив е създаване на добри условия за живот и работа, което се оценява от някои българи, които се връщат, намирайки България по-привлекателна. Българският държавен глава откри документалната фотоизложба на фондация Васил Левски и Националния музей Васил Левски за живота и делото на Апостола. Материалите от изложбата ще бъдат подарени на българската общност в Чикаго. Днес, в последния ден от визитата си в САЩ, президентът ще посети Бостън. Там той ще има обяд с академичните и бизнес среди в Харвард клуб и ще се срещне с българските студенти и общността в Бостън. По-късно водената от президента делегация ще отпътува за България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив