21 Май 2024, 05:04 Днес (0) | Вчера (11)

Премиите от "Гражданска отговорност" не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения

22 Август 2018 10:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2018, 11:29
ИНСМАРКЕТ, архив

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови сериозни проблеми. Това заяви пред БТВ Ралица Агайн, вече бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор, без да назове конкретни компании.

"За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. Наскоро ВКС прие и едно решение, което ще доведе до голям разход за застрахователите. Изискахме от тях адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми”, посочи тя.

По повод фалита на "Олимпик” Ралица Агайн обясни, че не КФН е отнела лиценза, а съответните органи от Кипър. Когато това е станало, още същия ден – 10 май, са били наложени реципрочните мерки, както се изисква по европейска директива – да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България. В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник. Това са правомощията на комисията и каквото е било възможно и необходимо е сторено. Тя не е разполагаа с възможност за други действия.

Според Агайн обаче КФН е трябвало да е по-активна в оповестяването на тези факти, но такава е била комуникационната политика. "Нямам право да давам изявления по медиите. За мен в такава ситуация трябва да се предостави информация и тя да стигне до най-много хора”, каза Агайн.

Загубата за прекратените на 17 август 197 хил. полици  е в размер на 9. 350 млн. лв. Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото и със събраните средстава ще трябва да  се обезщетят всички кредитори.

За причинени щети на пострадалия ще бъде платено обезщетение от Гаранционния фонд, но после фонда ще си потърси парите от водача без полица. Виновният водач е краен платец, уточни още Агайн. По думите й във фонда има 135 млн. лв. разполагаеми средства, има и значителни резерви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив