19 Април 2024, 06:59 Днес (0) | Вчера (11)

Природният газ скача с над 17%

26 Август 2021 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 август 2021, 08:04

Газовата компания ще внесе окончателните си разчети за цената на газа от 1 септември на самия ден, а КЕВР ще ги анализира веднага

Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17 на сто. Причината е, че изчисленията са правени преди 2 седмици, а през това време борсовите цени на синьото гориво са продължили да вървят нагоре. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на общественото обсъждане на цените за българските клиенти от 1 септември, пише "Монитор".
"Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават спрямо цените от предходните месеци, и то значително, като достигат рекордни нива за последните години", каза шефът на газовия монополист. Той добави обаче, че прогнозната цена на "Булгаргаз" за септември месец се очаква да е с  близо или с над 20% по-ниска от усреднената на европейските хъбове за доставка през месец септември. Според председателя на КЕВР Иван Иванов предлаганата сега цена за септември от "Булгаргаз" е между 10 и 11 евро на мегаватчас, на европейските газови хъбове цената е по-висока за фючърси с доставка за месец септември от това, което се предлага за българските потребители.
Пред регулатора Николай Павлов прогнозира, че новият отоплителен сезон (от 1 октомври) ще започне с 8% повече резерви от газ в газохранилището "Чирен", нагнетени от "Булгаргаз", спрямо началото на миналия сезон. "Запълняемостта на хранилището в момента обаче е под средната за Европа - едва 53%", коментира от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов. До 15 октомври, когато се предвижда да приключи сезонът на нагнетяване обаче надеждите са, че поне 70% от газохранилището ще бъде запълнено.
Газохранилището е част от структурата на "Булгартрансгаз".
Шефът на КЕВР допълни, че заради планови ремонти по "Турски поток" "Булгаргаз" е трябвало да черпи за около седмица от газохранилището в сезон, когато по традиция съоръжението се нагнетява. В момента средната запълняемост е около 64% и много анализатори се опасяват от сериозни проблеми с доставките при тежка зима.
По отношение на цената на суровината по време на заседанието бяха отчетени рекордните цени в европейските газови хъбове. Усреднената цена за доставка на газ през септември в последните дни достига около 45 евро на мегаватчас. Надеждите на Иван Иванов са ръстът да бъде ограничен с пускането в експлоатация на "Северен поток 2" и стабилизирането на цената на петрола.
Цената на природния газ у нас  се определя по специална формула, която включва пазарен компонент, тоест цената, достигната на европейските газови борси, както и петролен компонент - на алтернативните на газа горива.
На 11 август от "Булгаргаз" изчислиха, че цената на природния газ за българските клиенти трябва да бъде 67,33 лева за мегаватчас, или 34,43 евро. Това е повишение от 17% спрямо август.
Газовата компания ще внесе окончателните си разчети за цената на газа от 1 септември на самия ден, а КЕВР ще ги анализира веднага. До края на работния ден регулаторът ще се произнесе за цената на газа.
Подаването на природен газ от "Газпром" по газопроводи до Европа е забавило темп през последните седмици, което повдига въпроси за потенциалните причини за този спад и последиците за световните газови пазари. Това се казва в доклад на проучвателната компания CIS, цитиран от БТА.
Някои анализатори предположиха, че руският държавен гигант може би ограничава доставките на природен газ за Европа, за да осигури началото на подаването през "Северен поток-2". Според експерта по газови пазари Том Марзек-Мансър "ако има по-малко газ от нормалното и цената е висока, това може да улесни този процес".
В отговор на запитване на Си Ен Би Си "Газпром" отговаря, че повишеното натоварване през август на газопреносната система е съвпаднало с обичайната сезонна превантивна поддръжка и подготовка за есента и зимата, които не могат да бъдат спрени. Освен това сега, през лятото, приоритет е запълването на подземните газохранилища, посочва компанията.
По данни на Ай Си Ай Ес подаването на газ по газопровода Ямал - стратегически важно 2000-километрово съоръжение, преминаващо през четири страни: Русия, Беларус, Полша и Германия - е намаляло до 20 млн. куб. м на ден в средата на август спрямо 49 млн. куб. м в края на юли. Това е и много рязък спад спрямо обичайните 81 милиона кубични метра на ден. А се очаква европейските газови доставки от Русия да намалеят още повече през септември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив